Auteur: The Imperialist
Zo groot als de Federatie is, zo klein dat de daden van onze politieke leiders lijken. Nochtans hangt er veel van deze personen af. In elke hoofstad wordt er wel eens de hete aardappel doorgegeven naar het staatshoofd, maar welke leiders brengen wel degelijk rust en welvaart onder hun bevolking?
President Ralgon
Ralgon, een doorwinterde socialist die toch al enkele tijden meedraait in de Federatie. Een stille werker zoals velen hem noemen, die alleen zijn mening zegt als het hoognodig is.
Toch is het de man die er in slaagde rust en orde te brengen in de Cyberische politiek. De grootste problemen zijn al een tijd van de baan, zoals de onafhankelijkheidsverklaringen van verscheidene Cyberische steden en interne problemen in het Parlement zelf. De man die opdoemt waar de problemen zijn en ze oplost, verdwijnt weer onmiddellijk om andere op te lossen. Verscheidene Presidenten hadden geprobeerd het land in eendracht en orde te leiden, maar Ralgon is de enige die het tot nu toe is gelukt. Uiteraard beschikt deze man over de nodige bescheidenheid, waarmee hij alle lof weg zwaait en het beschouwt als zijn plicht tot zijn bevolking om zo’n inzet te tonen.
Het perfecte voorbeeld van een man die in de politiek gaat, puur omdat anderen er niet capabel voor zijn? Cyberië straalt rust en orde uit, met een goede stabiliteit. De economische cijfers zijn vrij goed, maar Virtua, de eeuwige concurrent, blijft toch aan de top. De steden boeken af en toe een grote piek, wat activiteit bewijst, maar Virtua blijft de topper op de aandelenbeurs. Zijn flexibiliteit is ook een troef, die maar al te vaak uitgespeeld wordt. Deze man heeft zowat alle functie’s bekleed, van Minister tot President. Het is de man die wel degelijk Lijst Joep Eerlijk heeft helpen schapen.
Met de huidige politieke toestand mogen we er vrij zeker van zijn dat de President alles in goede banen leidt. Kan ook niet anders, met het zorgvuldig uitgekozen team dat hem ondersteund, tesamen met zijn partij, leidt hij Cyberië als nooit tevoren. Een stille werker, maar dan nog een goede ook.
President (Brendan)
(Brendan), de man die al rondes lang de Virtuaanse politiek domineert. De man die veranderingen toepaste en de Virtuaanse politiek veranderde. Een man die van beneden begon, tussen de arbeiders van Nasdaqar en eindigt als de (Brendan) die Virtua heeft geschapen tot de nieuwe grootmacht van de Federatie.
Virtua, het land dat de hoogste cijfers boekt in de aandelenbeurs, het land waar activiteit het hoogst is. Ja, het land waar (Brendan) heerst! Virtua is bovendien het land dat politieke stabiliteit probeert te bouwen in Digitalië. Al verscheidene keren zijn het de Virtuanen geweest die de koningshuizen ondermijnden en de macht terug gaven aan het volk, zonder succes. De Virtuanen zouden weleens naar de perfecte mix van economie en criminaliteit kunnen gaan, wat misschien direct ook de verklaring is van de economische voorruitgang die het al rondes boekt!
Koning Djglekke
Djglekke, een man die zichzelf spiegelt aan El Peso. De man die aan de macht kwam na de marionettenregering van Alvarez. Een overwinningskreet voor het Digitaliaanse continent, maar een diepe kreun voor de Digitaliaanse bevolking. Djglekke is niet direct een speciale man, integendeel, het is er één van de zovelen die koning is geworden op de ordinaire manier. Het resultaat is ook te zien: Digitalië een land dat geen economische pieken boekt en in het algemeen veel lager scoort en daarmee het Afrika van de Federatie is.
Djglekke is niet aan de macht gekomen door het gevecht van het woord, maar door het geluk van de kogel. Het is in feite een poppenspeler, zoals zovele andere koningen, want de ware leiders in Digitalië zijn de rotsvaste Elite. Deze Elite, gevestigd te Monapoli, beslist wie koning wordt en wie niet. Djglekke is geen man die zich heeft hoeven te bewijzen tegenover het volk met woord en heeft geen selectie moeten doorgaan, waardoor de kwaliteiten van deze man betwijfeld worden op vlak van politiek.
Djglekke is het voorbeeld van een zwak bestuur, dat ook zwakke resultaten boekt ten opzien van de Federale gemeenschap. Een man die er niet in slaagt Digitalië grondig te hervormen naar een nieuw bestuur, ongewenste hulp krijgt van Virtua omtrent uitschakeling van ‘staatsvijanden’ en de man die zijn vrienden laat veroordelen tot de doodstraf, voor zijn eigen troon.
Geen enkele koning, buiten bepaalde uitzonderingen, is er in geslaagd om zelf te regeren zonder een marionet te zijn die alleen het symbool is, van het dictatoriale onder de Digitaliaanse bevolking. Djglekke slaagt er maar niet in stabiliteit te brengen, men vraagt zich af of hij ook al enige poging heeft ondernomen om dit te verwezenlijken.
Djglekke, een koning die dringend zijn macht zou moeten gebruiken ten voordele van zijn bevolking, zijn bestuur en zijn gemeenschap! Alle zwakheden van een mislukte dictator op een rijtje, want dit is wel degelijk Djglekke.
Samenvatting
Virtua en Cyberië hebben een goed beleid, waarmee men verder kan werken en nog verdere voorruitgang kan boeken. Beide landen scoren goed op vlak van economie en activiteit. Digitalië is zwaar verouderd en zal weldra instorten, als dat al niet gebeurd is. Maar één ding is zeker, men zal de hete aardappel altijd blijven doorgeven aan hun leiders. De vraag is, zullen ze deze kunnen afkoelen?