Het DC-Conflict of balans in de federatie‏

Auteur:Naamloze

Het Digitaliaans-Cyberisch conflict is al als oud als Monapoli oud is. Logisch ook Monapoli is een oud Cyberisch kolonie, El Peso is een oud Cyberische stad die is los gevochten, Veel grote Digitalianen uit het verleden zijn ex-inwoners van Cyberië die hun land meer dan zat waren, de enige stad die puur Digitaliaans was is inmiddels opgedoekt. Je kunt enkel op de kaart nog de ruïnes van Tripolire zien liggen.arts vijanden tot op het bot dus. Dat terwijl de inwoners best een beetje op elkaar lijken, vaak zeer assertieve mensen, soms tot het agressieve af. Niet voor niets is het woord prutser een breed verspreid scheldwoord in het Nederlandstalige deel van de federatie. Het probleem van aartsvijanden is dat ze te veel met elkaar bezig zijn dan met de werkelijke problemen in de federatie. Mooi voorbeeld is hoe afgelopen week senatoren en parlementsleden elkaar bijna het Koninklijk Paleis uit vochten. Figuurlijk dan, Digitalië heeft geen haven. Desalniettemin de werkelijke problemen laten we liggen, de anti balans in de federatie. De Federal Union is volgens mij niet verder gekomen dan een wetje aan te nemen over hoe ze zichzelf moeten besturen.

Subsidie of gratis geld
In mijn terug keer naar de federatie als Cyberisch parlementslid stootte ik direct al op iets waar ik bijna stijl van achterover sloeg. Voor het bouwen van één schuurtje kon iedere Cyberische burger zomaar 2.500 ISH krijgen van de minister, binnen twee(!) dagen. Waar het vroeger bijna onmogelijk was om de eerste drie dagen meer dan 2.000 ISH cash te hebben, krijg je nu voor een luttele investering van maximaal tien procent van het bedrag een subsidie. Ik keek om me heen in andere landen waar het al niet bas veel beter was. Waarom zou je een basis behoefte, die bijna iedereen in de federatie heeft gaan subsidiëren. Je hebt ja een winkel nodig om mee te tellen in de federatie! Ik bracht dit aan de kaak, toen was de reactie: “waarom zouden wij ons zelf achterstellen met de rest van de federatie?”. Dus ik peilen in Digitalië hoe zij er over dachten, krijg ik toe vertrouwt: “wij willen geen regels verbinden aan deze subsidie, zo hebben we namelijk COE de grootste handelaar gemaakt”. Beide reacties zijn voor mij weinig waard typisch voor het DC-Conflict dus. Mijn voorstel is veranderen die hap, misschien wel zo:

IL Artikel X

– Lid y1
Handelssubsidies mogen niet gegeven worden basisbehoeften als een winkel in een eigen stad, een huis, een mv, beveiliging van je winkel, etc.
– Lid y2
Handelssubsidies mogen niet meer dan 75% van de kosten die een handelaar heeft uitgegeven voor het project waar hij subsidie voor ontvangt.

-Lid z
Sociale subsidies worden gerekend in het tijd dat een inwoner heeft gestoken gerekend 400 ISH per uur en 1250 ISH per behaalde diploma.

Hoe leuk zijn hoge boetes nu eigenlijk?
Eigenlijk niet. Digitalianen heb het grootste recht te zeuren over onze boetes, die zijn namelijk belachelijk hoog. Het zorgt misschien voor wat minder fysiek DC-conflic, maar eigenlijk moeten Cyberiërs niet zo hard zijn dat Digitalianen zich niet meer genoodzaakt voelen hen te schieten, we moeten gewoon accepteren dat Digitaliaanse ‘terroristen’ af en toe een voor hun vervelende Cyberiër knallen. Ik hoor reacties dat de federatie er enkel is voor de handel, ik ben het daar ronduit me oneens. Het gaat om handel, politiek, een beetje criminaliteit maar vooral creativiteit. Door elke creativiteit op het gebied van internationaal ‘terrorisme’ te blokkeren, blokkeert heel Digitalië als land en krijgen we handelsboycotten en rare bestuurlijke privé lijstjes waar zelfs de gemiddelde Digitaliaanse bestuurder niet blij mee is. En hoe leuk aartsvijand Cyberië nu ook lacht daarom, voor de federatie als geheel zou het een gemis zijn als Digitalië nog minder Digitalië word. Hun eis om van de procentsnorm af te komen is compleet irreël. Wat mij logischer lijk is als de minimum boete op schieten straks 250 ISH word en de maximale 600 ISH +5%. Aan beide kante moet geschaafd worden in een modernere federatie en beiden moeten goeie wil tonen. De rest van de boetes doen er minder toe gezien die minder politiek zijn. En tja, mensen die hoge functies of een grote mond hebben zouden maar eens wat meer gebruik van bodygaurds en kogelvrije vesten moeten gebruiken.

Stop met overtollige staatskassen
Waar het eerder al om gratis geld ging voor de burgers, gaat het nu om het gratis geld van de overheid. De overheden hebben veel geld, heel veel geld, de Federalen durven er niks aan te doen omdat elk land een andere economie heeft en de landen zelf willen er niks aan doen omdat het heel misschien nadelig voor hun kan zijn. Of het kan nog erger natuurlijk, dat het minder erg is voor je buurland dan in je eigen land. Weer een idee waar we vanaf moeten. Economieën zijn nu eenmaal verschillend en we moeten accepteren dat je eigen land gewoon armer is dan je buurland. Maar waar ligt het probleem van deze ruime staatskassen? Simpel. Waar je vroeger de werkende plebs 500 ISH betaalde om een parkje te bouwen vraagt de overheid dat nu als belasting om het zelf te doen. Dat geld komt een op een in de kas terecht. Het zelfde geld voor skillsetts, parkeerplaatsen, officiers, massa smsjes. Als we deze bedragen bij elkaar optellen in Cyberië komen we op 211.040 ISH uit, trek je dat af van het budget op het punt van schrijven van 243.197 ISH dan heb je nog maar een dikke dertig kilo ishjes in de Cyberische staatskas zitten, minder geld zorgt voor minder voor meer creatieve begrotingen en meer creatieve burgemeesters. Dan heb ik een andere kostenpost nog mee gerekend, ziektekosten! Daarover meer in de volgende strofe. Maar laten we eerst even stil staan bij het feit dat er teveel geld is en dat we geen overheden hebben die inkomsten genereren aan dingen die in de ware wereld ook gewoon geld kosten.

Een ziekenhuis is geen keuze
Een ziekenhuis typisch zo’n Cyberisch ding. Veel burgemeesters in Digitalië weten daarom ook dat het not done is zon onding te bouwen in je stad. En ja ik vind het een onding, niet als voormalig bewoner van Digitalië maar omdat er gewoon drie dingen mis zijn met letselschade en ziekenhuizen. Punt één is dat als je letselschade oploopt moet je kosten betalen, kosten! Dus waarom krijgen overheden dat geld in hun staatskas? Vergeten ze hun doctoren te betalen en hebben nog een miljoenmiljard pleisters liggen in de federatie? Die inkomsten dus direct er uit slopen, een overheid zou nooit rijker moeten worden van ziektekosten, eigenlijk liever armer. Daarmee komen we op punt twee, de keuze voor een ziekenhuis in een niet op criminaliteit gebaseerd land is nu duidelijk. Het kost enkel wat pompen en planken en dat dng staat er waarbij alle burgers de helft(!) van schade kwijt zijn. Dat deel zou eigenlijk gewoon uit de stadskas moeten komen als een soort beveiliging van de gemeente voor zijn burgers is. Tevens compeseert dit ook nog eens de hoge boetes die worden gehanteerd in die vaak gelden in ziekenhuis bouwende landen als inkomsten bron. Maar worden ziekenhuizen dan niet heel duur? Misschien wel, maar daarom moet er ook gepleit worden voor een verstelbaar percentage van de kosten die gemaakt worden bij voorbeeld door per ziekenhuis 16.7% van de letselschade uit te keren met een maximaal van drie ziekenhuizen per stad. Tevens meer keuze en creativiteit voor een burgemeester en het zorgt voor een extra kosten post voor de overheid die toch al ruim in het geld zitten.

Om mijn punt nog even samen te vatten, ik heb Ibisha en Virtua hier uit gelaten om dat ik geloof dat dit conflict van Digitaliaans-Cyberische aard het meeste effect heeft op de besluitvorming in de federatie. Ik geloof dat als we met dit consensus aankomen waar beide partijen punten uit ruilen en zelfs misschien een land hier beter uit komt dan de andere, vooral de federatie als geheel hier gewin bij heeft. Ik hoop dat parlementsleden en senatoren het mogelijk te zien om dit hele pakket van maatregelen in keer door te voeren. En zolang ik iets in de melk te brokkelen heb in deze wereld, dan zal dit mijn voorkeur hebben. Tenzij iemand met een beter voorstel komt natuurlijk.