Protectionisme

Auteur:Sesam

Zoals vanouds zijn de relaties met Digitalië weer zwaar verzuurd. De monarchie heeft in een communiqué laten weten dat er geen haven komt deze handelsperiode. Officieel omwille van een wettelijk dispuut met zijn buurlanden, maar in de wandelgangen horen we toch verdacht vaak een andere reden vallen: protectionisme.

Door buitenlandse handelaren zoveel mogelijk te weren zorgt Digitalië ervoor dat de eigen markt niet overspoeld wordt door buitenlandse producten. Vooral uit Cyberië dan, waar grote handelaars als Tranqer, Rednax en Bossebol de prijzen en de marges op het scherpst van de snee hebben gedreven. Door import langs de haven tegen te gaan, probeert Digitalië de prijzen van eigen producten kunstmatig hoog te houden.

Er is verdacht weinig druk vanuit Cyberië op de Digitaliaanse aanpak. Verschillende vooraanstaande Cyberische politici en handelaren laten zich vooral lacherig uit over hun vreemde buurland. Terwijl Digitalië zichzelf verder isoleert op het internationale toneel, ontpopt Cyberië zich als een vooraanstaande handelspartner met Virtua en Ibisha. Digitalië mist (letterlijk) de boot, en de enige die het daarbij in de voet schiet is zichzelf.