LJE: aartsconservatief en machtsgeil

Auteur:Naamloze

Ondanks dat Lijst Joep Eerlijk de helft van zijn zetels verloor en bij de bevolking niet heel populair ligt, weet deze partij die eigenlijk tegen elke verandering is, bijna elke keer de macht te grijpen. En ook veel macht. Waar een partij van één zetel zowel de vicepresident levert als wel de zwaarste ministerspost die er is, dan kan je zeggen dat deze partij het spelletje goed gespeeld heeft. Deze mensen verdienen de twijfelachtige geuzenterm van politieke ratten.

Maar hoe speelde LJE onder leiding van Ralgon dit klaar? Ik ken Joep Eerlijk al van mijn begin dagen toen hij nog een wilde bras was die als een cowboy door zowel Cyberië als Digitalië trok. Compleet onberekenbaar maar een zeer vriendelijke kerel. In een latere periode groeide hij uit tot een van de stabielste en berekenbaarste politici uit van Cyberië, LJE stond voor kwaliteit en degelijkheid en werd dan ook vaak geleid door ervaren mensen waar je constructieve gesprekken mee kon beginnen. De partij wist het buitenland ook goed te bespelen en maakte nauwelijks vijanden.

Helaas toen ik terug keerde in de Federatie en mijn residentie in Cyberië zocht, kwam ik er achter de LJE was veranderd in een grote ego-partij die niks wil veranderen en het liefst het zichzelf zo makkelijk mogelijk maakt. Leden van de partij als Ralgon en gelaarsdekat1 werden zowel in de politieke arena als wel daarbuiten met veel argwaan aangekeken door hun tomeloze arrogantie en inspiratieloze politiek. Tevens ging dit gepaard met semi-agressieve reacties van Ralgon of zeek nonchalante reacties van gelaarsdekat1. Ik vond het heel bijzonder dat Joep Eerlijk met zijn staat van dienst nog steeds zijn naam wou verbinden aan de wanstaltige politiek. Maar dat zal zijn keuze wel zijn.

Het verbaasde mij dus ook niets dat de LJE bij de laatste verkiezingen genadeloos werd afgeslacht door de kiezer en dat ze bij de coalitievorming ook al snel op een andere plek werden neer gezet dan dat Ralgon zelf vond dat hij verdiende. Dus ging hij maar met gestrekt been anti-constructieve politiek voeren onder het mom van “er is de laatste periodes te weinig oppositie gevoerd”. Bij de eerste fout van de eerste president ging hij dus ook volkomen loco waarbij hij Lijst Provenzano eigenlijk emotioneel dwong om uit de coalitie met Sterk Cyberië te stappen en daarna een coalitie met hem te smeden.

En wat is er nu uiteindelijk gebeurd? Ralgon/LJE hebben buiten proportioneel veel macht, de koers van de politiek is weer aartsconservatief en we kunnen de periode politiek gezien in de prullenbak flikkeren en Bruno Provenzano is gedesillusioneerd naar Virtua vertrokken. Lang leven kleurloosheid!