De macht van hout

Auteur:COE

Er hebben zich deze handelsperiode twee forse wijzigingen voorgedaan in de specialisatie mogelijkheden van handelaren. Een van die wijzigingen is erg positief, de andere wijziging is iets minder positief.

Positief is de vereenvoudiging in de zoektocht naar grondstoffen. De benodigde vaardigheden voor het vinden van resources is gehalveerd naar één skill per grondstof. Dat is een aangename wijziging waar veel handelaren al langer op zaten te wachten.

Minder positief is gigantische voordeel dat houthandelaren in de schoot is geworpen. De houtzagerij heeft namelijk nog maar drie in plaats van acht skills nodig om zich volledig te specialiseren. Deze wijziging heeft er dus voor gezorgd dat houthandelaren goedkoper kunnen specialiseren. Daar tegenover staat dat hout minder omvangrijk is (van 0,04 sqt naar 0,02 sqt) waardoor het makkelijker wordt interstedelijke concurrentie tot stand te brengen.

Hoewel het nu dus makkelijker is om hout te handelen is de te verwachten prijsdaling van hout is uitgebleven. Het was logisch geweest als de reductie in skills gepaard was gegaan met een toename van het aantal benodigde hulpmiddelen (meer machines en meer zagen per plank). Dat zou de handel in andere producten namelijk hebben gestimuleerd. Die wijziging is echter uitgebleven en de winst is puur in de zaken van de houthandelaren gestoken.

Tel daarbij op dat houthandelaren nog zes skills overhebben om andere producten te maken en het kan niet anders dan een houthandelaar gaat deze handelsperiode winnen. Vraag is natuurlijk wie de beste combinatie heeft, hout plus plastic of hout plus zagen of toch iets anders. Een ding lijkt duidelijk, de macht van houthandelaar en hun vermogen om geld te verdienen lijkt momenteel te groot.