Democratie versus Dictatuur

Auteur:Le Vainqueur

De slechtste democratie is te verkiezen boven de beste dictatuur, dat zei Rug Barbosa al in de 19de eeuw. Toch wist Cyberië dit duidelijk niet, toen ze vorige ronde massaal op de partij Sterk Cyberië stemde. Het gevolg is dat de partij van Cyberië een Presidentiële dictatuur instelde. Op 13 oktober diende Miquel Alvarez een aantal wetsvoorstellen in onder toeziend oog van SC, die met een grote meerderheid door het parlement gingen. Toch is er een kans dat de dictatuur onmiddellijk weer afgeschaft word, indien SC de verkiezingen niet wint.

Met de komende verkiezingen is er maar 1 onderwerp, voor of tegen de ingestelde dictatuur. Twee partijen worden geschat de grootste tegenstanders van elkaar te zijn, namelijk SC (Sterk Cyberië) en CCP (Cyberische Centrum Partij). Twee progressieve partijen met een zeer groot ledenaantal, waar veel namen al veel ervaring hebben in de Cyberische of internationale politiek. Beiden willen de Cyberische politiek veranderen, de één door dictatuur de ander door maatregelen te nemen en de democratie bij te schaven.

CCP: “Cyberië is zoals een struik, die verwilderd en verdord is. Sommige mensen trekken de struik uit en andere knippen hem bij en geven hem mest zodat hij weer schijnt. Uittrekken is de democratie vermoorden, de plant verzorgen is de democratie verbeteren.”

SC: “Een poging Cyberië wat minder bureaucratisch te maken. Op deze manier kunnen we eenvoudiger inspelen op veranderingen in de Federatie.”

CCP, een centrum georiënteerde partij, was in het begin een kleine partij. Ook is CCP relatief nieuw en is vooral bekend door hun standpunt: ‘Cyberian Foreign Corps’. CCP trekt door de democratie te willen herstellen veel ex-politici/veteranen en Cyberiërs aan. Daardoor is de lijst verlengd tot 10 leden, dat dicht in de buurt komt van SC met 13 leden. In tegenstelling tot SC, dat een open en vrije partij is, heeft CCP een partijbestuur en een gestructureerde werking.

Democratie of dictatuur, dat is de vraag die de politiek nu stelt aan de Cyberische bevolking. Het is aan hen om te kiezen, en dat kan misschien wel de laatste keer zijn.