Scholen, dat is toch bah?

Auteur: Tresias Aegirsson

Al enige tijd bestaan er geen scholen meer in onze Federatie. Een gemiste kans, maar sinds deze handelsperiode verdwenen zelfs de examens in Cyberië. Diploma’s koop je, net als een aantal jaar geleden in Nederland gebeurde. Je geeft wat geld aan de juiste persoon, en je mag jezelf officer, advocaat, priester, leraar of bodyguard noemen. De Federale Overheid heeft derhalve besloten om een discussie te openen in de club Education.

Een prima initiatief, maar wat is de oplossing voor het probleem. Want er is zeker een probleem, de controle op de kwaliteit van het diploma is verdwenen. Het is niks meer waard. Je zou kunnen stellen dat het herinvoeren van examens voldoende is, maar dat is niet zo. Juist het oude onderwijssysteem met scholen is de oplossing. Het is was een belangrijk sociaal aspect naast de politiek. Door het feit dat men na enige tijd alle diploma’s had, werden scholen overbodig. Begrijpelijk, maar het is dus een kwestie van het niet overbodig laten worden van scholen. De vraag luidt dan: hoe krijg je dat voor elkaar?

Er is ooit bedacht om diploma’s niet eeuwig geldig te laten zijn, dat was al een eerste stap. Vergat je je diploma’s te laten verlengen, moest je opnieuw examen doen en dus een cursus volgen. Helaas bestaat er dus ook een mogelijk om je diploma te laten verlengen, zonder je kennis op peil te houden mag je dus je diploma verlengen.

Enkele goede ideeën zijn dan ook om maximaal 1 verlenging toe te staan, een extra toets in te stellen om te mogen verlengen en bijvoorbeeld het verkorten van de geldigheidsduur. Je zult eindelijk weer eerder de schoolbanken in moeten om je niveau op peil te houden. En dus worden scholen niet overbodig.

Dan is het de vraag, moet dit internationaal worden geregeld of toch nationaal? Het is niets voor een land als Digitalië om een onderwijssysteem in te voeren, laat staan scholen. Wanneer men toch wil dat de diploma’s daar even veel waard zijn, zou het dus internationaal geregeld moeten worden. Je zult van iedere cursus dus twee versies moeten maken, die exact hetzelfde zeggen. Een Engelse en een Nederlandse versie. Ook de examens die afgenomen worden dienen exact hetzelfde te toetsen. Uiteraard kunnen wel verschillende versies van de examens worden gemaakt. Iedereen dezelfde vragen is toch wat overdreven namelijk.

Wie kan dit regelen? Dit lijkt een prima taak voor de Federal Union, zij moet in ieder geval de wetgeving omtrent onderwijs gaan aanpassen. Of er daarnaast een aparte instantie wordt opgericht om het onderwijs te reguleren is aan hen. Het is niet noodzakelijk, maar kan wel handig zijn om de Federal Union het niet te druk te latten krijgen.

Hopelijk kunnen we binnenkort weer naar school.