Auteur: Tresias Aegirsson
De veiling bestaat al enige tijd en is een van de motoren van de economie. Het is echter ook een van de kostenposten van een land. Een land betaalt namelijk voor de veilingen, uiteindelijk zou het namelijk zichzelf moeten terugverdienen. In dit artikel zullen we aantal cijfers bekijken over de veiling, hopend om daarmee meer inzicht te geven in de veiling. Maar te gelijke tijd brengen we daardoor ook verschillen in landen naar voren.
Laten we beginnen met het bekijken van het totaal bedrag dat de landen aan de veilingen uitgeven. We zien hierbij dat Cyberië duidelijk koploper is qua het bedrag dat aan veilingen uitgegeven wordt. Bijna 30.000 I-shell meer dan Virtua, en ruim vier keer zoveel dan Ibisha Island. Dat laatste is uiteraard te verklaren door het hogere inwonersaantal. Kijken we echter naar het verschil met Virtua, is dit zeer zeker niet te verklaren aan het hogere inwonersaantal. Sterker nog, Virtua heeft volgens de pagina met spelers die minimaal een keer zijn ingelogd, bijna 90 handelaren meer dan Cyberië.
We zouden dan een verklaring moeten zoeken voor dit hogere bedrag bij Cyberië bij een hogere productprijs die men daar betaald of er zouden meer veilingen moeten plaatsvinden in Cyberië. Er kunnen alleen meer veilingen plaatsvinden, wanneer de looptijd van 1 veiling minder lang is. Uit onderstaande grafiek kan je aflezen dat dit inderdaad zo kan zijn, uitgaande van ongeveer even lange maximale looptijden.
Maar het kan ook liggen aan een hogere productprijs, dit is uiteraard weer afhankelijk van het aantal producten dat geveild is. Daarom staat hieronder een overzicht van het totaal aantal geveilde producten per land, per product. Wanneer we daarbij de gemiddelde productprijs per soort product nemen, is het wel te verklaren hoe het komt dat Cyberië meer uitgaven heeft aan veilingen. Niet alleen duren de veilingen korter, ook worden er meer producten geveild.
Maar kunnen wij als handelaren nog meer geld verdienen met de veilingen? Afgaande op het feit dat hoe langer een veiling duurt, hoe meer geld het oplevert voor de persoon die het veilt, kan dit zeker. Hieronder is namelijk een grafiek te vinden die aangeeft hoe lang een soort veiling loopt. Gemiddeld genomen lopen boren dus tot 88% van hun maximale looptijd. Helaas kunnen we dit echter niet omzetten tot een bepaald bedrag omdat het Federaal Bureau voor Statistiek geen beginbedrag bijhoudt van de veilingen, het is daarom niet mogelijk om iets te zeggen over de stijging van het geldbedrag per procent van de looptijd. Maar dat een individueel persoon meer kan verdienen aan de veiling, is zeker waar.
Vanwege privacyoverwegingen kon niet worden ingezoomd op wie het meest veilde, maar we kunnen wel kijken hoeveel unieke personen hebben geveild. Uit de gegevens blijkt dat 122 personen geveild hebben, afgaande op eerdere aantallen van handelaren, is dit dus ongeveer 21% van de totale populatie, inclusief MVs. Het totaal aantal handelaren is 586 tijdens het schrijven van dit artikel. 1 op de 5 die veilt, is dat veel vraag je je dan af. In totaal is er voor 776.072,98 I-shell geveild. Verdeeld over 122 personen levert dit 6.361,25 I-shell per veiler op aan extra omzet. Per dag leidt dit tot iets meer dan 454 I-shell extra omzet voor een veiler. Dat is toch behoorlijk netjes. Uiteraard weten we hierbij niet hoeveel winst er gemaakt wordt, maar er komt op deze manier behoorlijk wat geld in de economie.
Voor nu zullen we het hierbij laten en wil ik een advies meegeven aan personen die nog niet veilen: VEIL! Je verdient er een mooi extraatje aan!