Weg met het bekvechten

Auteur: Jonathan Wood

Het bekvechten binnen Miniconomy speelt hoogtij. Alsof het water aan de lippen staat en alle andere daarvan de schuldigen zijn. Het lijkt wel alsof het respect weg is. Personen worden persoonlijk aangevallen zonder dat ze ook maar iets hoeven te doen. Soms zelfs alleen even een praatje komen maken. Waar is het respect, waar is de tijd dat we normaal konden doen tegenover elkaar, waar is de tijd dat je normaal een discussie kon voeren en waar is de tijd dat niet iedereen mee hoefde te genieten als er twee man ruzie had?

Geheel tegen mijn eigen norm in, schrijf ik weer eens een stukje voor in de TMC. Niet omdat ik denk dat de TMC te kort is, maar omdat ik hoop dat mensen het gaan lezen. Nee dat is niet saai, het behoort een stukje te zijn om eens naar jezelf te kijken. Stel jezelf de vraag: “Doe ik dit ook en zou ik dit misschien kunnen veranderen?”. Het zou dit spel toch vele malen leuker maken als het gewoon gezellig was. Miniconomy kan best gezelliger en leuker worden, maar wijs niet direct naar anderen, maar kijk naar jezelf.

Nu heb ik mezelf natuurlijk wel afgevraagd of ik dit wel zou moeten schrijven. Dan ga je toch even bij jezelf te raden. Ik kom tot de conclusie dat ik zelf ook een aantal personen absoluut niet mag. Het zijn er niet veel, maar het gaat om mensen die dingen over je zeggen als persoon die achter de computer zit en een karakter op Miniconomy bestuurt. Ik zal geen namen noemen van personen omdat ik hoop dat diegene daar zelf slim en wijs genoeg voor zijn om te snappen dat ik juist die ene persoon bedoel. Als er iets tegen mijn karakters op MC gezegd wordt of gedaan wordt en dat niet te ver gaat, dat het op de persoon erachter drukt, dan denk ik dat je dat best wat mag zeggen. Nog beter zou zijn als je helemaal de persoon en zijn of haar karakter er niet bij betrekt maar op het beleid van iemand kritiek hebt.

Als ik naar anderen kijk, kan ik mij enorm ergeren aan dingen. Verwijten naar de echte wereld worden hier regelmatig gedaan en vaak niet eens in positieve zin. Men gebruikt in de teksten die ze schrijven en plaatsen verwijzingen naar bijvoorbeeld Geert Wilders. Iemand die een groep mensen wegzet en wil deporteren. Weg ermee uit Nederland is het letterlijk geworden nu. Misschien ligt het aan mijn achtergrond en denkwijze maar als je hiernaar verwijst kun je mensen kwetsen. Uiteraard moet een grapje kunnen en hoewel ik amper humor heb, kan ik het soms ook nog wel waarderen als er grapjes worden gemaakt met een verwijzing naar de wereld buiten de federatie, maar jongens, denk eens een keer na. Denk na over wat je post, in het verlengde daarvan wat je ermee wil bereiken en of je er mensen mee kan kwetsen ja of te nee.

Mensen kunnen soms vreemd zijn, dat ligt nu eenmaal in de kern van de mensen en daar valt weinig aan te veranderen, maar het kan wel veranderen. Als mensen nu eens nadenken over hoe ze dingen zeggen, en als ze respect weten op te brengen voor anderen, dan kunnen we samen van Miniconomy een leuker spel maken. Er hoeft dan niet meer gebekvecht te worden. Men kan anderen met respect behandelen.

Sommige mensen proberen met hun gedrag grappig te doen, andere willen andere uitdagen, wat ook eens klaar zou moeten zijn, en weer andere … tsja … zouden die gewoon niet beter weten? Het zou best interessant zijn om hier achter te komen, maar dat even wegdenkend, waarom gedragen wij ons zo? Is het groepsdruk, als de ene iets doet, dan doe ik maar mee, zoals laatst in het international court te zien was. Is het om uit te dagen zoals op de Cyberische chat gebeurde? Verscheidene oorzaken zouden we ervoor kunnen bedenken wat het echt zal zijn, dat kunnen alleen de personen zelf zeggen. In de hoop dat zij hun eigen gedrag en onkunde herkennen en misschien eens een keer normaal gaan doen tegen andere.

De wereld kan zoveel beter, mooier en gezelliger zijn, maar het start bij jezelf. Kijk daarna pas naar andere. Als je vind dat men iets niet goed doet spreek ze daarop aan. Praat het uit en stop met keihard op de persoon spelen. Stop met trollen en word net een stapje serieuzer. Een spel moet leuk blijven voor iedereen én ik zou iedereen willen oproepen om hieraan mee te doen. Respecteer elkaar om wat ze zijn, wie ze zijn en hoe men eruit ziet. Want of je nu wit of zwart bent, Engels of Nederlands bent, homo, hetero of iets er tussenin bent, je mag het zijn en moet gelijk behandeld worden. Er zou geoordeeld moeten worden op MC over de daden van een karakter, niet over de persoon zelf. Als iedereen zo zou denken, was de wereld binnen toch veel gezelliger zijn.