Zakenkabinet, of verzakend kabinet?

Auteur: The Minic

Eurodam – Na een denderende overwinning is het MC Vooruit gelukt om een kabinet op te bouwen met –bijna- alleen maar gevierde zakenmensen: zowel president whooty, minister van financiën Hubinho1 als minister van onderwijs The Minic zijn captain of industry. Ook vicepresident A Lontra is in het bezit van deze status. Slechts minister van justitie Cesare valt buiten de boot: hij is ‘slechts’ advanced en heeft de top 10 nog niet eerder weten te bereiken.

Het Ministerie van Onderwijs is ondertussen zeer voortvarend van start gegaan: al tijdens het weekend is het Ministerie gebouwd en ook de eerste examenzaal is sinds lange tijd weer gebouwd. Door een aantal wetswijzigingen vorige ronde, ingediend door The Minic als vervanger van de oorspronkelijke minister van onderwijs entertje, heeft Cyberië deze handelsperiode weer het recht om diploma’s aan zijn inwoners uit te delen. Dit privilege was door de Federale overheid afgenomen vanwege de onvoldoende kwaliteit van het onderwijs. Deze handelsperiode kan iedereen weer om verlenging verzoeken, vanaf volgende ronde hangen daar specifieke voorwaarden aan. Zie hiervoor artikel 4 van de Cyberische wet, waar de vereisten duidelijk zijn opgesomd. Werkervaring is daarin het sleutelwoord.

Ondertussen is het vooral president whooty die als zakenman zijn taken verzaakt. Zo duurde het tot dinsdagochtend voordat de parlementsleden werden aangevraagd. Het politiek proces is daardoor te laat op gang gekomen. Ook de minister van justitie en de minister van financiën verzaken echter: zo is het Hubinho1 niet gelukt om binnen 24 uur na aanvang van de handelsperiode richtlijnen op te stellen, en zijn zowel Cesare als Hubinho1 niet geslaagd om binnen 48 uur te zorgen voor de noodzakelijke ministeriële clubs. Beide overtredingen worden wettelijk bezien bestraft met ontslag uit functie. Klagers kunnen daarvoor sinds maandagavond terecht bij de openbare rechtbank. Onduidelijk is tevens of steden hun geld wel (mogen) ontvangen, nu er geen begroting aanwezig is. Minister van financiën Hubinho1 gaf vorige handelsperiode echter al aan geen heil of meerwaarde te zien in het opstellen van begrotingen, of uitgaven inzichtelijk te maken. Een wetswijziging om daar vrijstelling voor te verzoeken, heeft het vorige handelsperiode vanwege te weinig parlementsleden, niet gehaald. Ook deze ronde lijkt een dergelijk voorstel geen meerderheid te halen, waardoor de verplichtingen in ieder geval deze handelsperiode nog van kracht zijn.

Ondertussen kon het kabinet het land dagen lang regeren zonder enige vorm van controle. In het weekend waren de nog aan te stellen parlementsleden door hun handelsactiviteiten in ieder geval te druk bezig met hun eigen zaakjes, want er werd met geen woord over gerept. Bij het ter perse gaan van deze editie lijkt het politiek proces echter langzaamaan op gang te komen.