Eindbeoordeling Bestuur – Deel 1

Auteur: The Minic

Kronenburg – De afgelopen handelsperiode is Cyberië door een arsenaal aan inwoners bestuurd: zowel burgemeesters, parlementsleden en ministers hebben het vertrouwen van hun kiezers gekregen tijdens de voorafgaande verkiezingen. Hebben ze dit vertrouwen benut, of juist vergooid? Wie beter dan de minister van onderwijs kan beoordelen of zij voor hun ambt geslaagd zijn?

Burgemeesters
Onder leiding van Marcello Alvarez heeft Eurodam deze handelsperiode een enorme groei gemaakt. Verschillende inwoners werkten in stilte samen, en hebben het voor elkaar gekregen om de haast comateuze stad weer van activiteit te voorzien. Het is nog steeds een hoofdstad onwaardig, maar Marcello Alvarez heeft een paar zeer moeilijke en effectieve stappen gezet om de stad weer actief te krijgen. Eurodam heeft het de hele periode overigens zonder Officer moeten stellen. Het aantal winkeldiefstallen is daardoor echter niet significant veel hoger dan in de andere steden. Het gemeentehuis is nog altijd in gebruik als rustoord, terwijl hij zijn successen als burgervader best wel tentoon had mogen spreiden.

Al met al kan Eurodam zeer tevreden zijn over haar burgemeester: Marcello ontvangt een dikke 9 voor zijn beleid.

In Kronenburg stond ervaren handelaar martijn5 aan het roer van de stad. Eigenwijs als hij is, duurde het volgens velen veel te lang voordat additionele parkeerplaatsen aangelegd werden. Handel van en naar de stad werd daardoor ernstig belemmerd. Dankzij zijn aanhoudende nadruk op de aanleg van parken heeft de kavelstaat niet te leiden gehad onder het massaal uit de grond halen van olie, die naar verwachting meerdere inwoners de top 20 in zal helpen, hemzelf incluis – ware het niet dat burgemeesters niet in deze top worden opgenomen. Ook het onafgebroken zoeken naar klei door steenhandelaar Cesare heeft er niet voor gezorgd dat de kavelstaat onder de 90 punten is gekomen. Op sociaal gebied is er weinig gebeurd: in het gemeentehuis staat slechts een enkele mededeling van de burgervader, voornamelijk met verwijten aan zijn inwoners: ze exporteren niet genoeg, of het verkeerde. Ook diverse archieven uit handelsperiode 124 liggen her en der verspreid.

Kronenburg hoeft volgende periode geen angst te hebben voor duurdere kavels of minder opbrengsten, dankzij het groene beleid. martijn5 ontvangt een nette 8 voor zijn beleid.

In Roebelarendsveen stond de relatief onervaren burgemeester rz15 aan het roer. Mogelijk is zijn onervarenheid reden voor enkele handelaren geweest om te verkassen naar een andere stad. Feit is in ieder geval dat Roebelarendsveen deze handelsperiode in slaap is gevallen: de activiteit is gedaald tot het niveau van Eurodam, waar het daarvoor altijd met Zwollar de lijst van meest actieve steden aanvoerde. Zijn onervarenheid lijkt hem echter niet te hebben opgebroken. Het was prettig handelen in de stad, er waren voldoende voorzieningen aanwezig en ook het gemeentehuis kende een prettige hoeveelheid activiteit. De kavelstaat is, zoals dat hoort bij de stad, onvoldoende op pijl gehouden en leidt mogelijk tot consequenties. Dat is rz15 echter niet geheel aan te rekenen: het plaatsen van bomen in de exportcentrale betekent politieke zelfmoord in de stad, en Federal Government maakt haar dreigementen omtrent sancties op een te lage kavelstaat niet waar.

We juichen de uitstekende poging tot het ambt van burgemeester door rz15 toe en belonen hem met een dik verdiende 7, en hopen in de toekomst meer van hem te zien.

In Zwollar ten slotte was oud-Kronenburger JonTampon de uitdaging aangegaan om Zwollar in de top te houden en de toppositie van deze stad te verbeteren. Met diverse inwoners in de omzet-top 10, een mooi afgegraven kaart en veel activiteit in het gemeentehuis kan gesteld worden dat deze missie is geslaagd. Zwollar gaat weer diverse top 10-posities in de einduitslag leveren, en JonTampon mag daarvoor de complimenten krijgen. Succes voortzetten is uitermate lastig. Hij heeft echter gezorgd voor voldoende voorzieningen, een stabiel beleid en een toegankelijk karakter. Zo zie je maar weer: er gaat niets boven Zwollar – behalve dan een stukje Kronenburg, maar laat dat nu precies de geboortegrond van Jon zijn.

JonTampon mag trots zijn op zichzelf, op zijn inwoners en op zijn stad. hij deelt het ereschavot met Eurodam met een puike 9.

Genoeg voldoendes. Voor het parlement en het kabinet, zie het vervolg.