Eindbeoordeling Bestuur – Deel 2

Auteur: The Minic
(vervolg van Eindbeoordeling Bestuur – Deel 1)
Tijd om het parlement te beoordelen.

Voor de Klein Handels Partij zetelde slechts één lid: A Lontra. Deze partij scoort daarmee gemiddeld als beste van alle partijen. A Lontra is in staat constructief mee te denken, laat zich in het parlement horen, heeft goede ideeën en voorstellen en kan daarnaast uitstekend met anderen samenwerken. Hij krijgt daarmee dan ook een 9: geen enkel ander parlementslid haalt deze score overigens.

Minicomomy Vooruit behaalde een enorme verkiezingsoverwinning afgelopen handelsperiode en mocht 4 parlementsleden leveren. Lionel Martin had ministerambities na een uitstekende handel in pompen en motoren, maar werd lid van het parlement en besloot om (daarom?) maar helemaal niet op te komen dagen. Na het missen van twee stemmingen volgde ontslag. De waardering kan dan ook niets anders zijn dan een dikke 1.

Ook Thomas Cook werd door de partij aangetrokken, ogenschijnlijk om de tekorten aan geschikte leden aan te vullen. Voornamelijk sprekend in het parlement om recht van salaris te behouden, is er weinig initiatief van hem uitgegaan. Her en der kon er gelukkig nog wel een inhoudelijke opmerking vanaf, waardoor het eindoordeel een enigszins beschamende 3 is.

Verfrissend jong en enthousiast was het derde lid van MC Vooruit, basboy14. Deze politiek onervaren parlementariër kon in een uitermate rustige periode aan de politiek ruiken, en dat beviel hem ogenschijnlijk goed. Hij sprak in veel topics mee, vormde een mening en stelde deze bij aan de hand van de gegeven argumenten – al liet hij zich zeker niet omver duwen! basboy14 kan deze ervaring gebruiken om te groeien, en hij is een zeer welkome toevoeging in de politieke arena. Hij krijgt een aanmoedigende 7,5.

Ten slotte Coxeraman, een meer ervaren rot in het vak. Hij heeft zijn geld makkelijk verdiend deze periode: een keer stemmen op een voorstel, en vooral niets laten horen in het parlement. Schitterend door afwezigheid en schaapachtig voor alle voorstellen stemmend ontvangt hij dan ook een 2. Hopelijk stelt MC Vooruit volgende ronde leden aan die zich durven laten horen in het parlement: er passen niet voor niets duizend berichten in de club.

Voor Sterk Cyberië zetelde traag begrip, die helemaal niet wilde zetelen en door vakantie twee stemmingen miste en werd ontslagen. Geen beoordeling voor traag begrip zelf, maar wel voor Sterk Cyberië: een sterk staande 1.

Voor DAME mocht de enige vrouwelijke parlementariër van Cyberië zetelen: ik_zwollartje. Ze liet zich regelmatig actief horen en heeft een duidelijke mening. Dat de mening vervolgens niet over het relevante onderwerp gaat, of consequent in verkeerde topics wordt geplaatst, lijkt haar niet te deren. Ze wil zeggen wat ze heeft te zeggen, en de relevantie of juistheid is van ondergeschikt belang. Een soort back-in-time-politiek, die we best met een 6 durven waarderen – zolang DAME niet meer van dit soort dames gaat leveren.

Tenslotte dan de enige kandidaat van de partij Hubinho1 is de Beste. Hubinho1 zelf was ten tijde van de verkiezingen geen lid meer van zijn eigen partij: hij koos voor het aankomende succes van MC Vooruit en trad later op als minister van financiën, maar hierover later meer. Beroepscrimineel siemenrey mocht de behaalde zetel bezetten. Een zetel in een systeem dat hem overigens niet aanstaat. Een systeem waar hij ook niet aan mee wenst te werken: een post met gezever (letterlijk), een schop tegen het democratisch systeem en een boe-roep tegen procenten op boetes (die er wel zijn gekomen) is zijn schrale oogst. En, omdat hij overal tegen is: op alle voorstellen uiteraard tegenstemmend. Door het missen van de laatste twee stemmingen, zal hij de periode net niet helemaal uit kunnen zingen. Het zal de lezer niet verrassen: siemenrey krijgt een 1 en een verzoek zich niet langer in de Cyberische politiek op te houden.

Tijdens de laatste week is dikkerdje nog toegevoegd aan het parlement. Zijn termijn heeft echter onvoldoende lang geduurd om hem te beoordelen.

Dan rest ons nog slechts het kabinet van handelsperiode 125, geleid door whooty. Schitterend door afwezigheid miste het parlement iemand aan het roer, waardoor er te weinig activiteit was om voorstellen op een volledige manier te bespreken. Hij verzuimde overigens ook om parlementsleden aan te vragen, waardoor het eerste weekend van de handelsperiode geen politiek mogelijk was. Door uitblijven van nationale en internationale problemen is zijn afwezigheid geen groot gemis geweest. whooty scoort een 5 – net.

Het departement financiën werd geleid door Hubinho1, een ervaren rot in het vak – of ondertussen een verveelde rot in het vak? Lak aan verplichtingen zoals het opstellen van begrotingen of andere wettelijke verplichtingen, doet ij wat hem goed dunkt. Bij gebrek aan een scherp parlement komt hij er mee weg. De bergen met geld die overblijven maken de verplichtingen ook minder prangend, al lijkt het erop dat deze handelsperiode een tekort in de staatskas zal ontstaan. Hoe hij dat op gaat lossen zonder begroting of inzicht in inkomsten en uitgaven? We moeten er maar blind op vertrouwen. Door de bijziendheid een schimmige 5.

Op justitie mocht Cesare zich stukbijten. Altijd een lastige post, want het ambt valt of staat bij de rechtszaken die gevoerd worden en de manier waarop de rechters de zaken afhandelen. Een snelle kijk in de openbare rechtbank leert echter dat er geen enkele zaak gevoerd is: zo kan iedereen het natuurlijk wel. Prettig was wel dat hij zijn tijd stak in het meepraten in het parlement over verschillende voorstellen. Hierdoor weet hij een voldoende op zijn rapport te zetten: met en 6,5 is het echter geen uitzonderlijke prestatie. De omstandigheden vroegen daar echter ook niet naar.

Op onderwijs zat ikzelf. Mijn beoordeling laat ik over aan de lezers. Reken me overigens sowieso aan dat ik niet de beloofde hoeveelheid aan cursussen heb weten aan te bieden, en dat examens onnodig lang geduurd hebben door een gebrek aan examinatoren.

Als u het hele artikel gelezen heeft, krijgt u als lezer van mij in ieder geval een 10! Ik dank u als politiek redacteur en hoop dat u genoten heeft van de artikelen. De onderwerpen waren karig door een algeheel gebrek aan politieke gebeurtenissen; ik heb er het beste van proberen te maken. Ik zie u volgende handelsperiode graag weer terug.