Het parlement leeft!

Auteur: The Minic

Kronenburg – Handelsperiode 125 stond volledig in het teken van het kabinet. Het parlement heeft nooit volledige bezetting gekend en verschillende voorstellen konden niet worden aangenomen vanwege een gebrek aan stemmers in plaats van een gebrek aan stemmen.

Hoe anders is handelsperiode 126. Met een min of meer gelijkluidende verkiezingsuitslag werd het oude kabinet van stal gehaald en konden zij allen, op dezelfde posten, hun werkzaamheden voortzetten. Door een actiever parlement dienen de leden van het kabinet echter veel beter op hun hoede te zijn.

Onder druk van het parlement is minister van financiën Hubinho1 aan de slag gegaan met het opstellen van een begroting. Met een opsomming van een paar cijfertjes stelt de begroting nog niet veel voor, en hoewel er nu al een tekort in de schatkist wordt voorzien, leidt dat nog niet tot strengere begrotingsdiscipline. Alle medewerkers van het lokaal en nationaal bestuur hebben wel te horen gekregen dat ze geen salaris zullen ontvangen.

Ook minister van onderwijs The Minic kreeg de wind van voren. Vorige handelsperiode is met succes een herziening van de onderwijswet doorgevoerd, waardoor nu slechts diploma’s kunnen worden verlengd door het maken van een examen, of door werkervaring aan te tonen. De werkervaring is echter een subjectieve inschatting, en het merendeel van de aanvragen is tot op heden afgewezen. De roep tot herziening van dit onderdeel van de wet heeft dus nog geen drie dagen geduurd.

Minister van justitie Cesare is de enige minister die momenteel niet onder het juk van het parlement zucht. Met drie rechters en een openbaar aanklager is zijn ministerie op volle oorlogssterkte, en met het uitblijven van rechtszaken heeft het parlement hem nog nergens op aan kunnen spreken. Zijn eerste wapenfeit zou kunnen liggen in de openbaar aanklager die de minister van financiën vordert om aan zijn wettelijke verplichting tot het betalen van salaris te voldoen?

President whooty heeft ondertussen een delicate kwestie in het parlement voorgelegd. In de Federal Union heeft Digitalië een voorstel ingediend om Ibisha Island te verwijderen uit het orgaan, waardoor de drie overgebleven landen zeggenschap zouden krijgen over de International Law, zonder dat Ibisha Island daar inspraak in zou hebben. Het parlement was hevig verdeeld over de kwestie. De voorstanders, arthur246 voorop, zagen het voorstel helemaal zitten en wilden zelfs zover gaan dat Ibisha Island geheel van de kaart zou worden geveegd, waarbij de inwoners zouden worden herplaatst in één van de andere steden. Nadat diverse tegenstanders echter van zich lieten horen, werd de roep tot afschaffing en verwijdering uit de Federal Union getemperd en is door het parlement overeengekomen dat de president tegen voorstellen tot verwijdering van Ibisha Island uit de Federal Union zal worden gestemd.

Een onderwerp dat ogenschijnlijk veel luchtiger van aard is, maar waar uiteindelijk toch het nodige over te doen is, betreft de keuze voor de Cyberische afgevaardigde voor de Mr. Miniconomy contest. The Miniconomist heeft alle landen gevraagd één kandidaat naar voren te schuiven, die het tegen elkaar op gaan nemen in diverse opdrachten. Een vakkundige jury én een verkiezing moeten bepalen welk land de opdrachten het beste heeft uitgevoerd. De winnaar ontvangt de titel Mr. Miniconomy, en een kleine geldsom. Op dit moment is de verkiezing voor een afgevaardigde nog bezig.

De Cyberische politiek kent twee prominente herintreders: Switzisch en Ralgon. Laatstgenoemde beproeft zijn geluk bij de bestaande grootste partij MC Vooruit, en heeft ondertussen Coxeraman vervangen, die is ontslagen na het missen van drie stemmingen. Switzisch gooit het over een ander boeg en herintroduceert zijn oude Partij van de Toekomst. De verwachting is dat hij tijdens de volgende verkiezingen de grootste concurrent zal gaan worden voor de zittende grootmacht MC Vooruit. Zijn grootste uitdaging is om enkele grote namen naar zich toe te trekken.

Met deze nieuwkomers verschuift de aandacht niet alleen naar het parlement, maar nog veel beter ook naar inhoud. De Partij van de Toekomst organiseert in samenwerking met The Miniconomist een lijsttrekkersdebat. Bijna alle lijsttrekkers hebben zich ondertussen aangemeld, en zodra een debatleider is gevonden, kunnen de lijsttrekkers zich stuk gaan bijten op de diverse stellingen. Met dergelijke grote namen belooft dat een spektakel van formaat te gaan worden!

Noot van de redactie: Ondertussen heeft Cyberië haar kandidaat geselecteerd. Hubinho1 zal voor Cyberië deelnemen. Ralgon heeft echter al wel protest aangetekend tegen deze kandidaat en zelfs een beleidsmotie jegens president Whooty ingediend.