Minister van Financiën Hubinho1 krijgt tik op de vingers – terecht?

Auteur: Whooty

Eurodam – Na een ongeoorloofd uitgevoerde diamantdeal van minister van financiën Hubinho1, heeft het CBI besloten de minister op de vingers te tikken en een boete van 30.000 ish aan de Cyberische staat op te leggen.

De vertaalde verklaring is hieronder te lezen:
“De Cyberische staatskas is met 30,000 ISH verlaagd als gevolg van een boete voor de onwettige diamand transactie welke niet op voorhand was goedgekeurd door het CBI. De ongeschreven regels rondom deze transacties zijn altijd duidelijk geweest. Als gevolg voelt het CBI zich verplicht mede te delen de verplichting om goedkeuring te krijgen van het CBI vanaf komende ronde op te nemen in de wet. Laat deze boete een waarschuwing zijn voor mensen met dezelfde plannen.

Naast de boete zal ook de verhoogde kavelstaat teniet worden gedaan.”

Is dit echter terecht? Men spreekt hier over een ongeschreven regel rondom een diamantdeal. Goed, er zal dan misschien een ongeschreven regel zijn, maar zolang deze niet wordt opgeschreven is het slechts een kwestie van tijd voordat iemand het eens op een andere manier probeert. Kortom, als je wilt dat regels worden nageleefd, moet je ze noteren.

Dat brengt ons bij het volgende punt, zou er überhaupt een regel moet zijn omtrent diamantdeals? Immers probeert de minister gewoon de Cyberische steden te beschermen tegen een almaar kelderende kavelstaat. Het is uiteraard begrijpelijk dat het CBI in de gaten houd of hier niks ongeoorloofds gebeurt, maar is het niet iemand anders haar taak de Minister te controleren?

Het doorvoeren van een diamantdeal is een politieke beslissing die een Minister van Financiën kan nemen. Wanneer de minister, zoals in dit geval, zonder enige goedkeuring zijn zin doordrijft zal het parlement dus haar controlerende taak moeten oppakken en hier iets aan moeten doen. Gelukkig is dit ook gebeurd, verschillende leden van het parlement hebben kritiek geuit op de minister en om uitleg gevraagd. Dit is uiteindelijk gebeurd en in het politieke land was eigenlijk iedereen het in grote lijnen eens; Geen diamantdeals meer zonder aankondiging of discussie. Totdat… er een boete van 30.000ish wordt opgelegd voor het breken van een ongeschreven regel. Het parlement laaiend vanwege onvoorziene kosten (gelukkig is er voldoende speling in de staatskas) en de discussie omtrent de minister begint weer van voor af aan.

Maar waar is dit nu allemaal voor nodig? Alle partijen in de deal zijn gebaat, de steden hebben een verbeterde kavelstaat, de leverancier heeft wat geld kunnen verdienen en de minister heeft daadkrachtig gehandeld. Dit soort deals zijn de aangelegenheid van een regering, en wanneer deze deals ongeoorloofd zijn dient het parlement in te grijpen, niet het CBI. In mijn ogen is dit dan ook puur spierballengedrag omdat het CBI zich gepasseerd voelde. Ik hoop dat er in de toekomst geen goedkeuring nodig is van een trage, logge instantie en het CBI het parlement gewoon haar werk kan laten doen.

Hubinho1 heeft misschien niet al te doordacht gehandeld, maar het brengt wel een probleem aan het licht dat moet worden opgelost. Laat de financiële beslissingen over aan de regering, en laat het CBI zich druk maken over haar eigen takenpakket.