De toekomst van de Federatie

Auteur: COE

Monapoli – Over de toekomst van de Federatie is al vele malen een TMC-artikel gewijd. De terugkerende discussie lijkt echter actueler dan ooit. Het was namelijk onderwerp van een tweedaags topoverleg van de Federals. Bovendien zijn er enkele ‘1-op-1’ clubs gebouwd waar handelaren in informele setting (privé) met de Federals zullen praten over de toekomstige inrichting van de Federatie. Tijd dus om nog één keer een artikel te wijden aan een vergezicht.

Laten we allereest constateren dat na bijna 130 handelsperiodes er een geweldige basis staat, maar dat de uitdaging voor veel van de (inmiddels tijdelijk vertrokken) handelaren weg is. De meeste handelaren kennen de klappen van de zweep nu zó goed dat ze grotendeels op de automatische piloot handelen.

Mijn oplossing is daarom simpel: ga terug naar de basis en kom met een handelsperiode in nieuwe stijl. Wat is dan ‘de basis’? (1) Een handelsperiode waarin spanning zit. Niet alles hoeft op voorhand uit te rekenen te zijn en handelaren hebben échte concurrentie nodig. (2) Handelaren zouden weer ‘gedwongen’ moeten worden om écht samen te werken om iets te bereiken. Nationale politiek, onderwijs en burgemeesterschappen zijn momenteel geen zaken meer die spanning brengen.

Wat is dan een handelsperiode nieuw stijl? (1) Schrap de bestaande structuren. Weg met Digitalië, weg met Cyberië, weg met Cashington… gooi alle bestaande landen, steden én wetboeken eruit. (2) Creëer vier (of meer) nieuwe steden waarbij een vernieuwde internationale wet de meeste zaken bepaald en er lokaal beperkte ruimte is om met een eigen invulling te komen. (3) Ben niet bang om de indeling zo nu en dan eens om te gooien, bijv. de ene keer vier eilanden met ieder een stad en andere periode twee eilanden met twee steden en dan weer eens vier steden bij elkaar op één continent. (4) Geef de steden iedere handelsperiode opdrachten die uitgevoerd moeten worden en verbind daar bonussen of zelfs de ronde overwinning aan.

Zowel opdrachten als bonussen zijn er in tal van vormen en maten te bedenken binnen de huidige (technische) kaders. Van relatief eenvoudig (1) bij een kavelstaat boven X krijgt een stad in de volgende handelsperiode +10% resourses per kavel of (2) bouw een vliegveld. Tot ingewikkeldere zaken als (3) een periode waarin geen enkele kavel olie geeft maar mayors wel de mogelijkheid hebben om olie te importeren. Of (4) zet uit iedere stad één handelaar op een apart eiland waar ze niet vanaf kunnen. De handelaren uit de ‘thuisstad’ kunnen hun held o.a. met geld, wapens en bodyguards sponsoren. Last man standing wint.

De oplettende lezer heeft misschien gemerkt dat in mijn vergezicht in feite de tussenronde tot normale handelsperiode wordt verheven. En dat is ook de bedoeling met één onderscheid, namelijk dat er in principe wel een aantal steden op vaste basis terug komen. Daardoor kan er namelijk samenwerking (politiek) ontstaan rond de burgemeester (terug naar de basis!) die weer écht wat te zeggen krijgt.

Was dit allemaal onzin? Heb jij een beter idee? Laat het weten! Schrijf een TMC-artikel of vertel het de Federals…