De tien van Tresias

Auteur: Tresias Aegirsson

Zwollar – Het derde deel, geen tien deze week. Er gebeurt daarvoor te weinig in de Federatie, maar wel een lijstje vijf, uitgebreider dan anders.

5. Terug van weggeweest, Riemer_1990, en nu alweer flink actief. Waar hij terugkwam naar Cyberië, ging hij nog snel weg naar Virtua waar hij ondertussen Consul is geworden. Maar hij wilt meer terug hebben, niet alleen spelers lijken terug te komen. Ook een organisatie genaamd Council of Veterans lijkt op de weg terug. Althans als het aan Riemer_1990 en al veertien anderen. Het zou moeten dienen als vervanging van de Hoge Raad en de Federal Union, waarbij deze laatste wel blijft bestaan maar alleen voor Internationale Akkoorden. De twee organisaties zouden als vervanging van de CoV zijn geflopt. De vraag is echter, is de CoV een waardig alternatief? Het is niet voor niets weggegaan. Zoals ieder orgaan dat ooit is opgericht om als adviesorgaan te dienen, leed het onder inactiviteit. Dat niet alleen, de leden van de CoV werden niet altijd gekozen op basis van hun toegevoegde waarde aan het spel. En juist dat zorgde ervoor dat ze inactief werden en de kwaliteit achteruit holden. Als toekomstig voorzitter van de Federal Union ga ik proberen te laten zien dat het wel kan met de Federal Union. Want dat kan het.

4. Wanneer deze editie gepubliceerd is, zullen de verkiezingen waarschijnlijk net geopend zijn. De verkiezing in Cyberië lijken niet meer echt spannend na de zoveelste zege van Elite bij de laatste verkiezingen. Maar de partij van The Minic lijkt terug te komen. MC Vooruit heeft met 7 leden, het hoogste ledenaantal en vaak wint de partij met het hoogste ledenaantal. Het is in Cyberië echter geen gelopen race. In Ibisha neemt Rednax het op tegen de huidige President. Als rasechte Ibishiaan zou het niets anders kunnen dan dat Rednax de verkiezingen wint, maar Roktav heeft al eerder laten zien dat hij als winnaar uit de bus kan komen. In Virtua zijn welgeteld tien kandidaten voor het Presidentschap. Waar YAN vorige handelsperiode maar een tegenkandidaat had, heeft hij er nu dus negen. Wanneer YAN opnieuw met groots machtsverschil wint, kan gesteld worden dat het ook daadwerkelijk de President van Virtua is. Maar het zal ditmaal lastiger worden voor hem, gezien ook de immens populaire Podje meedoet aan de verkiezingen.

3. Komende handelsperiode gaat diezelfde Podje wellicht zijn titel van Mr. MC verdedigen bij de gelijknamige contest. Bookmakers hebben hun klanten al ingefluisterd dat de opbrengst bij een winst van Podje negatief is, maar het is uiteraard nog niet zeker of Podje wel meedoet. Van het organiserend comité is gehoord dat er minstens 1 opdracht is waarbij de spelers naar andere landen moeten gaan. Of dit ook gevaren met zich meebrengt in Digitalië en Ibisha is uiteraard de vraag, de kandidaten zouden er verstandig aandoen alvast kogelvrije vesten te bestellen bij het schildbedrijf van Wouter.

2. Wie gaat de handelsperiode eigenlijk winnen? In Cyberië wordt vurig gehoopt op een eindoverwinning van Joep Eerlijk. Als handelaar in chips en plastic maakt hij uiteraard een goede kans. Zeker gezien hij als eerste de magische grens van 1 miljoen I-shell omzet had doorbroken. Maar The King 2 en Leguvan zijn ook zeker kandidaten voor een eindoverwinning. Ze zitten beiden op grote afstand van de nummer 4 in de omzetlijstjes. Maar uiteraard betekent omzet nog niet altijd winst. Het is nog altijd gissen naar de winstpercentages, maar als het aan de eindredacteur ligt, wint Joep Eerlijk.

1. Als laatste punt wil ik graag de uitspraak van de rechtbank in de zaak tussen Andoversr4 en Federal Coordinator aanstippen. Er wordt gezegd dat het onethisch is om de wet specifiek voor een persoon aan te passen. Hierbij wordt echter vergeten dat er niet voor niets een straf wordt opgelegd. Betreffende speler heeft een fout gemaakt en heeft daarvoor een passende straf nodig. Dat de Federale Overheid deze straf zonder tijdelijke wetswijziging niet kan opleggen, wil nog niet zeggen dat het onethisch om de wet zo aan te passen dat het wel kan. De Federale Overheid heeft als doel het spel zo eerlijk mogelijk te houden, wanneer iemand in het zijn van burgemeester dus geen financiële straf opgelegd kan worden, dat heeft namelijk geen gevolg, iets wat wij allemaal kunnen bedenken, is de enige straf denkbaar en toepasselijk het ontnemen van passief kiesrecht. Wanneer Federal Coordinator de zaak juist had aangepakt, had hij kunnen stellen dat het op een of andere wijze bevoordeling is van een specifieke groep en daarmee een overtreding van de Mayor Manual. Hierdoor had Artikel 8.2 van deze handleiding van toepassing kunnen zijn, waarbij duidelijk staat dat de opgesomde straffen voorbeelden zijn en dus niet de enige straffen zijn die opgelegd kunnen worden. Een gemiste kans van de Internationale Rechtbank om dit te melden en uiteraard ook een gemiste kans voor de desbetreffende Federal, die klaarblijkelijk toch niet zo goed was in het verdedigen van zijn eigen beleid.