Reactie op ‘De tien van Tresias’

Auteur: COE

Monapoli – In de TMC van 2 oktober 2014 spreekt de hoofdredacteur zich in ‘De tien van Tresias’ uit over de rechtszaak Andoversr4 versus Federal Coordinator. In het artikel wordt de uitspraak van de Internationale Rechtbank aangevallen met het argument dat Andoversr4 een fout heeft gemaakt en daarom ook passend gestraft moet worden óók als de wet de straf niet toestaat. Tevens krijgt Federal Coordinator een veeg uit de pan, omdat hij zich op de Mayor Manual had moeten baseren waardoor de opgelegde straf binnen de wet zou vallen. Allebei de beweringen zijn echter onzin.

De aanval op de Internationale Rechtbank is foutief om de volgende reden. De IC erkent dat Andoversr4 een fout heeft gemaakt, maar stelt dat de strafmaat wel uit de wet moet voorvloeien. Anders is er sprake van willekeur, de wet heeft dan eigenlijk geen zin meer. De wet maakt in dit geval het intrekken van Andoversr4‘s kiesrecht wel mogelijk maar het intrekken van het kiesrecht van diens alter ego’s niet. Als het wenselijk was geweest om een andere straf op te leggen dan had de Overheid een andere wet moeten opstellen. Een simpel voorbeeld om het ongelijk van Tresias aan te tonen. Stel ik zeg tegen de Federal Governement ‘je bent een domme idioot’ dan beledig ik hem. Wettelijk gezien staat daar een boete van 150 ISH op. Maar als het aan Tresias ligt mag de Federale Overheid hiervoor ook een boete van 10.000 ISH kunnen opleggen als de Federale Overheid dat passend vindt.

Ten aanzien van de Mayor Manual vergeet Tresias dat artikel 1.5 MM en artikel 1.3 IL een verschillend doel hebben. Artikel 1.3 IL gaat over het bevoordelen van handelaren in het algemeen terwijl artikel 1.5 MM vooral betrekking heeft op het doen en nalaten van een burgemeester in zijn functie als burgemeester. In de redernatie van Tresias zou eigenlijk iedere burgemeester de MM overtreden. Door te handelen bevoordeelt een burgemeester in feite namelijk altijd bepaalde spelers. Als hij ijzer maakt koopt hij immers meer hout en scheppen dan dat hij chips en plastic koopt. Aangezien de overtreding van Andoversr4 meer op zijn optreden als handelaar dan zijn optreden als mayor slaan ligt toepassing van artikel 1.3IL meer voor de hand dan het toepassen van artikel 1.5 MM.

Tot slot een tip voor diegene die wil weten hoe het precies zit een tip: lees de uitspraak van de International Court er eens goed op na.