Brekend Nieuws!

Auteur: Sesam

Zwollar – Er is een tijd geweest waarin dit artikel nooit The Miniconomist zou gehaald hebben omdat het geen nieuwswaarde had, maar tegenwoordig ligt dat anders. De reden daarvoor is simpel: Cyberië is veranderd. Veel veranderd.

Dit artikel gaat namelijk over de verkoop van een oven. Jawel, u leest het goed. Ondergetekende is erin geslaagd een oven te verkopen. U zal natuurlijk denken: dat is heel gewoon, maar niks is minder waar. De handel zit zodanig op zijn gat dat je mensen in de straten weer hoort praten over kleine momenten van commercieel geluk. Vandaag ontmoette ik iemand die een chip verkocht en daar reuzeblij mee was. Je zou ook voor minder, een héle chip dan nog wel!

Laat ons eerlijk zijn: de handel is niet meer wat ie geweest is. Sommige steden lijken wel spooksteden. Toeristen komen en gaan, maar houden het vooral op gaan. Soms loop ik door de straat en kom ik niemand tegen. Of in de verte zie ik een schim. En tumbleweed. Heel veel tumbleweed. Dan neem ik de boot in een lege haven en kom ik aan in Virtua waar ik volle winkels vol blakend gezonde mensen zie en bedenk me: zo is het ook ooit in Cyberië geweest.

Als parlementariër stel ik me de vragen die de man in de straat stelt. Moeten we geen stad gaan sluiten, of verkopen aan Virtua? Moet ik niet gewoon de boot terug naar Nederland nemen en het leven daar hervatten zoals zovele honderden voor mij hebben gedaan? Het antwoord is: nee. We hebben te volharden in boosheid, want ooit wordt het beter. Wij zijn de generatie pioniers waar later volle winkelstraten naar vernoemd zullen worden. Wij zijn de laatste der Mohikanen, maar vechtlust stroomt door onze aderen. Wij gaan Cyberië weer doen groeien en bloeien, oven per oven en chip per chip. Wij zullen geen pakhuis vol goederen hebben maar pakhuizen vol geld. Wij zullen diegenen zijn die de ogen van de Virtuanen zullen uitsteken met onze luxe en onze florerende handel.

Maar eerst ga ik proberen nog een schep te verkopen. Als ik erin slaag om er elke dag eentje te verkopen dan heb ik slechts 17000 jaar te gaan voor ik een megastore kan beginnen. Hoop doet leven.