Auteur: DROP TABLE players
El Peso – De ware econoom komt naar buiten in elke handelaar tijdens de handelsperiode. Zoveel mogelijk winst maken en een greep naar de overwinning is natuurlijk het grote einddoel in ons leven voordat de vulkaan opnieuw uitbarst!
Dus hoe maken handelaren nou veel winst? Winst is inprincipe het aantal ISH dat je over houdt als je van de opbrengst de kosten aftrekt. Per product dat je produceert en verkoopt maak je bepaalde kosten, en om winst te maken per product verkoop je hem dus voor meer ISH dan dat het heeft gekost om het te maken. Deze kosten noemen we de ‘kostprijs’ en die is zeer belangrijk voor elke handelaar maar ook voor de CBI-agenten. CBI-agenten zorgen ervoor dat handelaren eerlijk blijven door de markt te controleren. Op het moment dat er te weinig winst gemaakt wordt, kan je zeker een berichtje verwachten van het CBI welke weer een boete kan opleveren. Daarom moeten jullie goed opletten hoe de kostprijs berekend gaat worden want niemand wil het aan de stok krijgen met het CBI! Het berekenen van de kostprijs doen we door de som van de kosten te nemen die nodig zijn voor het maken van een product. In principe is het leven van een handelaar in onze federatie wat dat betreft zo moeilijk nog niet en hoeven we ons enkel te bemoeien met het berekenen van de integrale kostprijs omdat er eigenlijk alleen maar directe kosten zijn in onze productielijn. Met de integrale kostprijs hebben we te maken met vaste (constante) kosten en variabele kosten. Nu klinkt het allemaal lastig voor de leek, maar we kunnen het hele stuk van de constante kosten negeren omdat de handelaar in onze federatie geen kosten maakt als we niets produceren. Dat scheelt dus al de helft van de formule die we gaan gebruiken voor het berekenen van de integrale kostprijs.
De integrale kostprijs bereken we dus door de variabele kosten te delen door de werkelijke productie, ofwel:
Variabele kosten / Werkelijke productie = integrale kostprijs. Nu, met deze belangrijke informatie kan je als handelaar veel concluderen. Om dat te kunnen doen gaan we eerst de kostprijs berekenenen van erts. Dit is redelijk simpel. De variabele kosten zijn:
– De kosten van de kavel (inclusief belasting)
– De kosten van 1 schep
De werkelijke productie is de hoeveelheid erts dat van de kavel gehaald wordt. Laten we dus voor W=42 gaan. Voor de variabele kosten nemen we: V= 90 + 21.5 , dit zijn de kosten van een kavel en de kosten van een schep die we samen optellen.
Met deze gegevens kunnen we de integrale kostprijs berekenen:
(90+21.5) / 42 = 2,65 ISH Onze kostprijs is nu dus slechts 2,32 ISH per erts.
Hoewel er een aantal lastigere termen in het artikel zijn gebruikt, is het berekenen van de kostprijs van grondstoffen die van een pure kavel gehaald worden eigenlijk niet zo lastig. Omdat er misschien al een hele hoop informatie op je af is gekomen, sluiten we daarom hierbij deel 1 af. Volgende TMC-editie gaan we verder met het berekenen van de kostprijs als we van mixkavels graven!
Denk er alvast over na, zou je de kavelkosten dubbel rekenen? Door de helft delen? Of op een andere manier in de kostprijs verwerken? Een lastig vraagstuk, zelfs voor onze Federals!
Kom je er niet uit? Wees dan niet gevreesd want in de volgende TMC editie staat het antwoord!