Merkwaardig beursfenomeen

Deze handelsperiode werd gekenmerkt door een merkwaardig beursfenomeen. Bij het openen van de beursvloer tekenden alle indexen aardige cijfers aan, behalve de USSREX, die de handelsbarometer is voor Roebelarendsveen. En dat opende perspectieven voor wie een stevige gok wil wagen op de beurs.

Gok
Iedereen weet inmiddels dat Roebelarendsveen spreekwoordelijk op zijn kont zit. Er is geen burgemeester en er is geen handel. En geen handel wil zeggen dat de beurzen geopend zijn met de basisindex van 100 punten, daar waar andere steden stevig richting de 150 punten mikken na de eerste 24 uur. Er zijn geruchten over het sluiten van de stad, maar bij monde van vicepresident A Lontra vernam deze redactie toch dat Roebelarendsveen open zou blijven, al was het maar voor het broodnodige… erts.
Aangezien er vorige handelsperiode al een enorme ijzerschaarste zat aan te komen zou het dus wel eens kunnen dat ijzerhandelaren zich uiteindelijk toch op Roebelarendsveen zouden gooien, met alle gevolgen van dien.

Winsten?
Het is nooit eerder gebeurd dat de beurs opent op de basisindex van 100 punten. Dat wil zeggen dat je in kan stappen op het laagste punt. Als er straks ook maar een béétje gehandeld wordt, betekent dat dat de index op zijn minst 30 punten stijgen zal. Bij een rush op de erts en het openen van winkels in de stad voorspellen we zelfs 40 punten. Dat wil zeggen dat wie de ballen heeft gehad om USSREX-aandelen te kopen een rendement tegemoet zit van 30 à 40%. Geen enkele bank of Cyberische bodem durft zo’n rendementen te garanderen.

Verliezen?
Maar wat als die rush op erts er niet komt? Dan gebeurt er niks, en blijft de basisindex van 100 punten overeind. Wie aandelen inkoopt verliest 0,5%, en wie ze weer verkoopt ook: er is dus een reële aandelenbelasting van ongeveer 1%, of beter gesteld een reëel risico op 1% verlies. Bovenop het feit dat je dit geld natuurlijk een tijdlang op de beurs hebt laten staan en daar geen andere winstgevende zaken mee hebt gedaan.

Sluiting
Het is moeilijk te voorspellen hoe de aandelen reageren op een eventuele sluiting van Roebelarendsveen. Worden ze dan terug uitgekeerd, of komen ze te vervallen? Er is geen bekend precedent dus dat valt moeilijk te voorspellen. Het lijkt de redactie sterk dat de overheid in dat geval aandelen gewoon zou schrappen en de waarde terug zou vallen op nul, maar er dient wel rekening mee gehouden te worden. In de wandelgangen klinkt alvast een signaal dat de President voorstander zou zijn van een sluiting, maar er is ook voldoende tegengeluid te horen uit het kabinet, onder anderen van de vicepresident.

Analyse
Deze unieke situatie levert een potentieel op dat voor de gewone handelaar allicht te riskant is om enorme winsten mee te boeken. Zelfs bij een inleg van 2000 I-Shell is het hoogst mogelijke rendement, bij een ideale uitstap, allicht ergens rond de 500 à 600 I-Shell. Afhankelijk van het moment van instap kan het basiskapitaal van 2000 I-Shell voor lange tijd niet beschikbaar zijn, het hangt er dus vanaf wanneer het erts schaars begint te worden in de andere steden. Voor de geavanceerde handelaar is het een unieke situatie. Mits enig inzicht van de ijzermarkt kan je op het juiste moment een groot volume inkopen en kort daarna weer verkopen met een rendement van om en nabij de 30% zonder daarbij enige wet te hebben geschonden. Want zolang je níet handelt in ijzer of in Roebelarendsveen een winkel hebt, is deze beursingreep volledig en volkomen legaal. Met andere woorden: een buitenkans voor wie weet wat ie doet en daar het budget voor heeft.