Gotcha: de spelregels en een evaluatie

Ik moet en ik zal van m’n kroon geraken. Maar in plaats van de kroon zomaar weg te geven, mocht iedere Digitaliaan meedingen om de felbegeerde functie. Het resulteerde in een zeer amusant en interessant spelletje gotcha! Dat was overigens wel m’n tweede keuze: met behulp van The Minic had ik wetgeving bedacht waardoor ik als buitenlandse koning zou kunnen opereren. Helaas kreeg ik de benodigde achterban in Digitalië niet mee.

De regels van dit spelletje gotcha:
– 1 iemand is spelleider, deze heeft geen baat bij enige winst.
– Iedere deelnemer krijgt een andere deelnemer toegewezen die moet worden uitgeschakeld (‘vermoord’). Je schakelt de andere deelnemer uit door hem met 1 schot te raken.
– Als een deelnemer geraakt wordt krijgt de ‘moordenaar’ het ‘slachtoffer’ van de vermoorde deelnemer als volgend slachtoffer toegewezen. Alle deelnemers samen vormen immers één grote lus. Dit zorgt ervoor dat er op het einde van het spel twee personen overblijven die elkaar moeten vermoorden. Hij die hierin slaagt is de winnaar van het spel.
– Als het spel te goed gespeeld wordt, en er blijven meerdere deelnemers over voor het einde van de ronde, is de winnaar diegene met de meeste hits.

In dit spel gotcha werd tevens afgesproken dat het gebruik van bails verboden was, bij zowel schieten als bommen.

Voordelen Nadelen
Spelduur is korter dan Last Man Standing De spelleider kan niet deelnemen.
Organisatorisch valt er weinig voor te bereiden. Enkel een inschrijving Eenmaal je eruit ligt, is afgelopen. Geen tweede kans zoals bij EPICS.
Kan internationaal gespeeld worden, 1 maal schietboete met % vangen valt goed mee. Bails inzetten in de prijzenpot is me zeer begeerlijk voor elke crimineel, maar duur voor de sponsors.
Sowieso een winnaar, zelf als het spel nog niet ten einde is. Het bailverbod maakt het zeer simpel om targets te raken die agressief speelden. Zo werden 3 spelers geschoten toen ze in jail vastzaten.

Toekomstvisie Gotcha
– Organiseren op internationaal niveau is zeker mogelijk en aan te raden, iedereen kan meedoen, zelfs als je niet wilt schieten maar toch de beste ‘verstopper’ bent. Hoe meer deelnemers hoe leuker.
– De deelnemers een bijdrage vragen voor de prijzenpot. Bijvoorbeeld 1.000 I-Shell. De kroon inzetten op internationaal gebied is net een stap te ver.
– Afhankelijk van de spelduur, kan het mogelijks meerdere malen gespeeld worden in een handelsperiode.
– Meerdere prijzen zijn te verzinnen. Meeste kills, beste verstopper, schietopdrachten tussendoor voor een extra prijs etc.