Het moet anders

Als een van de grootste olieboeren van de Federatie heb ik er behoorlijk veel baat bij dat de internationale handel draait. Maar het werkt niet. Tot die conclusie moet ik komen als ik eerlijk ben.

Hoe graag ik het ook anders zie, internationale handel is peperduur. Je wint er nauwelijks iets mee, en als leverancier van schipruimte heb je maar een beperkt aantal klanten. Sterker nog, voor de meeste is het goedkoper om zelf met een boot te varen. In de Federal Union pleit ik voor wetgeving omtrent havengelden, maar eigenlijk zouden schepen afgeschaft moeten worden. Daarentegen moeten MV’s exporteurs kunnen zijn. MVs met een haven kunnen de volgende diensten aanbieden:
– overtocht (kost de MV enkele liters benzine per persoon en daar rekenen ze dus een paar I-Shell voor).
– transport (Kost de MV niks, behalve het aanleggen van een goederenhaven (in de haven zelf moet een speciale kamer worden gebouwd, op dezelfde manier als dat dat in wolkenkrabbers gebeurt)).

Exporteurs zijn MV’s die de optie transport kunnen gebruiken. Als handelaar lever jij je producten aan zo’n MV, en die MV levert ze vervolgens af aan jouw winkel in het buitenland. Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die de exporteur heeft ingekocht van de haven, kun jij producten exporteren.

MV’s hebben op die manier een extra doel, boten zijn weg, want die zijn nauwelijks winstgevend te noemen, en internationale handel blijft bestaan en wellicht is het nog makkelijker ook. Je kunt echter niet naar een land exporteren zonder goederenhaven. Zomaar een idee, maar wie weet wordt het werkelijkheid. Uiteraard moet er hier en daar wat worden veranderd in het idee en kost het tijd, maar ik ben voor.