Haat-liefdeverhouding

Ik moet ervoor waken om van dit artikel geen rancuneus verhaal te maken, maar ik kan niet ontkennen dat ik een haat-liefdeverhouding heb met de High Council als voorzitter van het International Court.

Het International Court handelt geheel onafhankelijk van iedere andere instantie: zo zou het althans moeten zijn, en met een goede voorzitter en goede rechters is dat zeker ook het geval. Als voorzitter waak je vooral op inmenging vanuit de High Council. Als controlerend orgaan dat tevens de voorzitter aanstelt hebben leden van de High Council toegang tot de privéclub van het International Court. Dat kan soms heel handig zijn, bijvoorbeeld bij het doorgeven van rekeningnummers voor het wekelijkse salaris. Soms gaat de bemoeienis echter te ver:

Andoversr: “I ask that since the High Council Chair (natcha12) is involved in a normal case (see case request) he be removed from this club for the duration of this case.”

Natuurlijk staat Andoversr in zijn recht om in de overlegclub te posten, maar dit soort opmerkingen zijn ongepast door het controlerend orgaan: de voorzitter bepaalt wie er wel en wie er niet in de overlegclub toegang hebben. Nog een voorbeeld:

natcha12: “The Minic, Roktav has informed me he is still member of this club. What is happening with that?”

Roktav was niet veel eerder lid geworden van de High Council, en kon daarom vanwege een IL-bepaling niet langer als rechter in het International Court optreden. Omdat Roktav echter had aangegeven in handelsperiode 139 graag voorzitter van het International Court te worden, vond ik zijn aanwezigheid meer dan welkom. De bemoeienis van de High Council heb ik aan de kaak gesteld:

The Minic: “Yes, as coming International Court Chair next round, I think it can only aid him if he can see what’s happening here, so I will keep him here.

I do however have an issue with members of the High Council posting here. This is not your club, you are only here to check things, not to comment on them. Please refrain from doing so.”

I will now leave the High Council.

Sinds enkele handelsperioden is de voorzitter van het International Court tevens lid van de High Council. De High Council is daarom in hun eigen privéclub verder gegaan met de discussie omtrent de leden van de overlegclub van het International Court. De onafhankelijke relatie tussen de High Council en het International Court is daarmee stukgegaan. Je controleert een orgaan, maar de voorzitter is tevens lid van het controleorgaan. Overigens wordt de voorzitter van het International Court wel weer geacht niet mee te praten, en dus mag je de discussie over jezelf in de derde persoon volgen.

Hetzelfde probleem deed zich voor omtrent het allereerste cassatieverzoek dat de High Council mocht behandelen. Als voorzitter van het International Court word je –geheel terecht- geacht niet mee te praten over het cassatieverzoek. Je krijgt echter wel alle overwegingen mee, die je later weer zou kunnen gebruiken in de tweede behandeling, mocht de High Council de zaak terugverwijzen. Veel schokkender was echter dat de High Council in eerste instantie helemaal niet de procedurele kant van het verhaal ging beoordelen, maar de diverse wetten die bij de zaak betrokken waren ging beoordelen. Als voorzitter van het International Court werd ik echter geacht niet mee te praten over die zaak. Uiteindelijk kon ik slechts de conclusie trekken dat de voorzitter van het International Court helemaal niets te zoeken heeft in de High Council, en heb ik mijn vertrek aangekondigd:

The Minic: “(…) On another note: I don’t know what kind of freak show the High Council has become, but it’s become a mess. There is no synergy amongst the members, but only bickering, trying to attain and express powers (yes, that is at both natcha12 and Andoversr). dj ricky seems to be the only one actually interested in better laws, regardless of his own wishes and interpretations.

The High Council also has the honour of processing the first cassation request. Again, dj ricky seems to be only one grasping what is the intention there: to check if the procedures were correct. The interpretation of 4.2 IL has nothing to do with it: I closed a case acting upon no-ones request, opened two separate cases, which were closed on Tresias’ request, and I denied Tresias to give him the case I shut down earlier. Has that been a breach of protocol, yes or no? 4.2 IL has nothing to do with that. Sadly, because that has been implied by natcha12, dj ricky follows that reasoning, even though his opening sentence (“We should discuss if the court followed the procedures.”) was bang on.

I’m afraid that Andoversr was right when he said I was a bit stubborn. So much in fact, that I do not want to part of this High Council. Get your act together, as you’re making a fool out of yourselves. I can’t blame you for the lack of legal knowledge and law interpretations, as it is not part of your daily lives, but I do blame you that the social interactions, desperately needed for the High Council, has been shot to bits.

I will now leave the High Council.”

Dikke vinger naar de sollicitanten voor het voorzitterschap.

Tenslotte wil ik ook nog even de aandacht vestigen op de manier waarop de High Council omgaat met de (her)verkiezing van de voorzitter van het International Court. Iedere handelsperiode kunnen geïnteresseerden voor de positie van voorzitter zich melden bij de High Council. Dat is overigens geen garantie dat enkel deze kandidaten worden gevraagd: ik solliciteer zelf nooit voor de positie, maar wordt wel keer op keer gevraagd door de High Council. Dikke vinger naar degene die wel hebben gesolliciteerd.

Na een periode als voorzitter op te hebben getreden, krijg je vanuit de High Council helaas geen enkele vorm van feedback. Ook geen bedankje voor de tijd die je erin hebt geïnvesteerd. Je ziet echter wel dat het sollicitatietopic weer wordt geopend. Zou dat betekenen dat je het niet goed gedaan hebt en dat ze op zoek zijn gegaan naar een nieuwe voorzitter? Neen hoor, wees maar niet bang: je hebt het vast prima gedaan, en de High Council weet al dat ze je weer gaan vragen, maar ze maken graag weer een dikke vinger naar de sollicitanten voor het voorzitterschap. En die vinger wijst zeer efficiënt ook meteen naar de voorzitter van afgelopen periode.

Meermaals heb ik de High Council hierop gewezen. Meermaals is het bericht gelezen. Nooit is er iets mee gedaan. Nooit is er iemand in de High Council geweest die zei: inderdaad, zoals we het nu doen is het niet netjes, dat moet anders. Zelf zal ik de komende tijd niet worden gevraagd om als voorzitter van het International Court op te treden. Dat is jammer, want ik doe het graag. Maar sinds de voorzitter van het International Court in de High Council plaats neemt, is het niet alleen meer van belang dat je de wet kunt toepassen in casussen, maar ook dat je naar de pijpen danst van de andere leden. Helaas kan ik alleen het eerste.