I-Shantage

De laatste week van de handelsronde is aangebroken. De week die vroeger werd gekenmerkt door inactiviteit, rust, consolideren, en voorraden opmaken. Dat was zo tot de wolkenkrabbers kwamen.

Laat ik voorop stellen dat ik geen expert ben in handelen, noch in wolkenkrabbers. Maar door een periode mee te draaien in de top 20 leer ik wel erg veel bij. Zo is me duidelijk geworden dat het bouwen van wolkenkrabbers in de eerste week rendabel is: de kosten van iedere verdieping – ingericht als basiskamer – bedraagt dan ongeveer 1.000 I-Shell. De huur van een kamer levert 175 I-Shell per dag op, en je mag ongeveer rekenen op een bezetting van 50% van de kamers. Oftewel: bij de bouw van 2 basiskamers à 2.000 I-Shell verdien je eenvoudig 2.450 I-Shell: 14 dagen maal 175 I-Shell huur. Iedere dag dat je de kamers eerder bouwt, levert dat uiteraard ook wat meer huur op.

De laatste 12 dagen (2.000 / 175) levert de huur van een appartement niet meer voldoende op om de kosten terug te verdienen. Na de eerste negen dagen van een handelsperiode zou je daarom geen basiskamers meer moeten bouwen. Dit verandert echter vanaf de laatste zondag van iedere periode: vanaf dat moment zijn de verdiepingen die je bouwt namelijk wat waard voor je nettowaarde. Je verliest weliswaar cash geld, maar je krijgt daar het veel belangrijkere nettowaarde voor terug. Dit is ook de insteek geweest van de wolkenkrabbers: in de laatste week moest er weer een reden komen om al dat opgepotte geld weer terug de economie in te pompen!

Ruwweg kan gesteld worden dat een verdieping van een wolkenkrabber gebouwd op de laatste zondag van de periode 725 I-Shell aan nettowaarde oplevert. Iedere dag dat je de verdieping later bouwt, levert 25 I-Shell meer op. Uitgaande van de prijzen zoals die in El Peso momenteel gelden, kost een verdieping extra echter 956 I-Shell:

product aantal prijs (I-Shell)
steen 30 6,83
ijzer 10 9,98
hout 50 0,7
pomp 1 100
motor 1 73,5
camera 1 280
glas 1 31,5
draaier 5 26,25
1 verhoging 1 955,95

Het bouwen van extra verdiepingen in de laatste week van de handelsronde is op zichzelf dus geen gouden kip: je verdient de verdieping eenvoudigweg niet terug door de bouw. Uiteraard kun je wel weer huur gaan genereren. Het inrichten van een basiskamer kost 170 I-Shell.

steen 5 6,83
hout 75 0,7
zaag 1 19,95
glas 2 31,5
1 kamer 169,6

Dit maakt de som als volgt: het bouwen van 2 kamers kost 1.912 I-Shell, en twee basiskamers kosten 340 I-Shell: in totaal zijn we aan cash kwijt 2.252 I-Shell. Twee verdiepingen leveren echter, op de laatste zondag van de periode, twee keer 725 I-Shell op, oftewel, 1.450 I-Shell. De werkelijke kosten bedragen zodoende 802 I-Shell. Opgemerkt wordt dat het inrichten van kamers geen nettowaardeverhogende functie heeft. We hebben nog 6 dagen om huur te ontvangen: 6 maal 175 I-Shell levert 1.075 I-Shell huur op. Nu zijn de extra kamers dus alsnog winstgevend! Het rendement op deze twee kamers bedraagt 273 I-Shell. Ieder dag dag we de kamers later bouwen en inrichten kost 175 I-Shell huur, maar levert 50 I-Shell meer nettowaarde op. Uiterlijk op dinsdag moeten alle kamers dus gebouwd zijn, daarna verdien je de bouw niet meer terug.

Toch hebben de meest gewiekste handelaren een heel ander verdienmodel: massaal bouwen, en niet meer inrichten. Toch hebben we net gezien dat dit niet meer oplevert dan het kost. Hoe doen deze handelaren dat dan?

De meest succesvolle handelaren hebben een manier gevonden om van hun I-Shell een daalder te maken: de I-Shantage. En dat werkt heel eenvoudig: een grote handelaar zoekt een kleine handelaar op van –zeg- camera’s. De handelaar verkocht de hele periode zijn camera’s aan 275 I-Shell. Daarmee werd hij niet heel rijk, maar hij hield voldoende over om 10.000-en I-Shell op zijn rekening te cumuleren. Nu komt echter de grote handelaar met een aanbod: ik koop 500 camera’s van je, maar die moet je dan wel verkopen tegen 200 I-Shell. En er wordt uiteraard en passant gemeld dat er anders wel een andere cameraverkoper is die wat extra geld wil toucheren, zo tegen het einde van de handelsperiode. Plus, de kleine handelaar gaat toch niet meer winnen!

Met deze informatie besluit de kleine handelaar voor een paar I-Shell winst nog een enorme levering camera’s te verzorgen. De grote handelaar trekt vervolgens met hetzelfde verhaal naar de handelaar in pompen en motoren, schroevendraaiers, steen, ijzer en alle andere handelaren die hij nodig heeft om zo goedkoop mogelijk zijn torens naar de hemel te laten groeien.

Bevoordeling? Niet echt, want iedereen doet het. Iedereen maakt er ook winst op. Leuk voor de kleine handelaar? Ja, want hij heeft extra omzet. Neen, want hij verdient er niets aan.