Het Profiel van… Switzisch

Na lange afwezigheid zijn we terug met de reeks “Profielen van…”. Het eerste profiel in de opgefriste formule is dat van Switzisch, Koning van Digitalië en trotse eigenaar van verschillende wanted-posters, waar hij naar eigen zeggen “best wel mooi” op staat.

We ontmoeten elkaar net buiten het Koninklijk Paleis in Monapoli en wandelen gemoedelijk een blokje om. Ik flaneer niet met een Digitaliaanse Koning door chique buurten, ik wandel met een oude vriend over de bouwgrond van wat ooit een park moet worden als ik mijn vragen op hem afvuur.

Rats!: Hoe zou je jouw activiteiten deze handelsperiode omschrijven?

Switzisch: Als experimenteel en verfrissend.

R: Kan je daar iets dieper op ingaan?

S: Ja natuurlijk! We proberen deze handelsperiode iets nieuws in Monapoli. Het is de laatste tijd een stuk rustiger geweest in Digitalië en dat had zo ook zijn invloed op de handel. Die was er niet of nauwelijks. Nu proberen met een bijzondere productverdeling zoveel mogelijk omzet te creëren en laten we alle producten zoals ijzer, steen en chips door MV’s doen. Op die manier komt er voor alle gewone mensen meer ruimte om meer producten te verkopen aan toeristen.

R: Op een schaal van 1 tot 10, hoe succesvol vind je de economische prestaties van jouw land en waarom?

S: Ik zou het momenteel een 6 geven, maar dan wel met perspectief om omhoog te klimmen. Inherent aan deze manier van handelen is dat de start een tikkeltje stroef is, maar nu alle MV’s worden opgestart begint het steeds soepeler te lopen.

R: Zelfde vraag, maar dan op cultureel vlak?

S: Een 7,5. Er begint weer meer sociale cohesie te ontstaan en mensen zijn weer bereid iets voor elkaar te doen. Zo ontstaat er ook steeds weer meer wederzijds vertrouwen tussen El Peso en Monapoli, iets wat we helaas lange tijd hebben moeten missen. We gaan weer steeds meer de krachten bundelen!

R: Wat vind je van jezelf als staatshoofd?

S: Ik zit er nu pas sinds het einde van de vorige handelsperiode en ik heb mezelf twee voorname doelen gesteld: de activiteit en de sociale cohesie vergroten. Hoewel we nog maar net op weg zijn denk ik wel dat het werkt. Het helpt om een gemotiveerde leider te hebben. De inwoners van je land doen dan eerder mee dan wanneer je slechts een beetje zit te luieren op je troon in het Paleis.

R: Welk hoofd van staat vind je het meest capabel en waarom?

S: Van de huidig zittende staatshoofden?

R: Ja.

S: Ik denk dat er deze periode overal stuk voor stuk ervaren staatshoofden zitten. Ik zal het niet met iedereen altijd even eens zijn, maar dat betekent nog niet dat je geen respect kunt hebben voor je overzeese collega’s, maar wie er bovenuit springt durf ik niet te zeggen.

R: Wie is in jouw ogen de grootste inwoner van de Federatie, die op dit moment nog actief is?

S: Oei. daar stel je me een lastige vraag. Persoonlijk heb ik heel veel respect voor spelers als BolleTripolire of zwabber, die elke periode weer trouw mee handelen. Ik heb nog nooit iets negatiefs over deze heren gehoord. Maar als ik echt de grootste inwoner zou moeten aanwijzen dan ga ik toch voor Podje. Over zijn capaciteit als tophandelaar kan niet getwist worden en ook hij doet al heel erg lang trouw elke handelsperiode mee. Daarnaast is het ook gewoon een hele sympathieke kerel, kortom iemand die deze titel in mijn ogen wel verdient.

R: Welke inwoner uit het verleden zou je echt eens graag terug zien?

S: MaxiBlue. Toen ik nog jong en onbezonnen was hij mijn mentor in de Cyberische politiek. Vrij kort daarna stopte hij echter al, waarna ik de partijleiding op mij nam. Hij was een sympathieke kerel en heeft me veel geleerd. Helaas eiste zijn werk in Nederland te veel aandacht op waardoor hij niet meer terug kon keren naar de Federatie.

R: Wat is volgens jou het mooiste initiatief van de afgelopen handelsperioden?

S: De EPISC (El Peso International Shooting Contest, red.), een heel mooi evenement dat telkens weer veel buitenlanders naar Digitalië trekt. Eigenlijk wordt het weer tijd dat we er eentje gaan organiseren, haha.

R: Echt recent is de EPISC natuurlijk niet, zijn er geen recentere uitvindingen die dat niveau halen?

S: In dat geval denk ik dat de Mr. Miniconomy Contest ook een leuk initiatief is. Het brengt mensen uit verschillende landen samen, iets wat in deze tijd denk ik heel hard nodig is.

R: Elke yin heeft zijn yang, wie is de jouwe?

S: Oei. Hele goede vraag! Wel erg moeilijk om te beantwoorden. Ik denk dat ik voor een metapolitieke benadering ga en voor Tresias Aegirsson kies. Deze handelsperiode is hij president van Cyberië, vaak toch wel een vredelievend land. Daar tegenover sta ik natuurlijk als Koning van Digitalië. Sowieso hebben deze twee landen altijd al een spannende band gehad en ik ben benieuwd of een sterker Digitalië weer voor nieuwe spanningen zal kunnen gaan zorgen.

R: Wat vind je persoonlijk je eigen, mooiste prestatie?

S: Het doorbreken van de grens van 1.500 Criminal Points op mijn strafblad ruim anderhalf jaar geleden. Mijn top lag toen uiteindelijk op 1657 punten.

R: Als bonusvraag: wiens profiel zou je graag eens in The Miniconomist zien?

S: Ik ben wel heel benieuwd naar Frankeur, vroeger altijd de stille kracht achter Eurodam. Inmiddels bestaat die stad natuurlijk niet meer en ik ben heel benieuwd naar wat hij daar over te vertellen heeft.

Ons gesprek liep ten einde toen mijn gesprekspartner een dubbele deur doorliep waarop een bordje duidelijk maakte dat ik tot op heden nog steeds onbevoegd ben.