Bankencrisis

Even leek het alsof Virtua een economisch wonder was. Zelden zo snel een handelsperiode op zien starten en handel zien floreren. Ik neem daarbij niet m’n eigen zaak als voorbeeld, maar de tientallen uit de grond schietende winkeltjes. Na drie dagen kwamen ook de eerste megastores, het leken wel de hoogtijdagen van Cyberië.

De economische boost werd vooral gedragen door Aximili, die met zijn vele investeringen de kleinere handelaars voldoende ruimte gaf om te investeren in hun eigen producten en winkels. De winkels groeiden en deden gouden zaken. De toeristen kwamen veelvuldig aan in Virtua en leegden er met graagte hun zakken. Tot de val van een bank de hele economie met zich meesleurde.

Het economisch weefsel van Virtua is erg kwetsbaar. Het grote probleem is het aantal ervaren handelaars. De economie is een keten, een motor als het ware. En aangezien er voor elk product hooguit één handelaar zich specialiseert in het product is ook elk radertje uniek en onmisbaar. Als een radertje sputtert, hoe klein ook, dan valt de motor stil. De eerste dominosteen die tegen de vlakte ging leek nochtans weinig economische impact te hebben: Patricia MV, het bedrijf van Patricia2009, ging over kop nadat de solvabiliteit van haar bank onvoldoende bleek. Op zich geen unicum, banken gaan de hele tijd over de kop. Maar deze keer had het onrechtstreeks een impact op de activiteiten van Patricia2009, die minder ging handelen.

Het gevolg was dat zijn producten minder vaak in de winkel lagen, en waardoor andere handelaars het moeilijker kregen om hun productienoden te voldoen. Op het moment van dit schrijven is het merendeel van de broodnodige producten quasi-onmogelijk te vinden in Virtua. Pompen, machines, camera’s, en dus ook plastic, chips en telefoons vind je niet meer in onze winkels.

Het tekort sleept al dagen aan, en er is weinig beterschap in zicht. De schaarste wordt door een aantal slimme ondernemers aangegrepen om woekerprijzen te hanteren (de enige machine in heel Virtua staat momenteel te koop voor 1575 I-Shell, meer dan drie keer de prijs die FES hanteert), maar structurele oplossingen zijn er niet. De handel in Virtua is nagenoeg dood.

Ingrijpen

Een broze economie? Dan grijp je als ondernemer toch zelf in? Het gat in de markt is er om gevuld te worden! Alleen staan onze Federale wetten dat eigenlijk niet toe. Heb je als ondernemer nood aan pakweg machines, dan kan je onmogelijk een machine MV beginnen. De reden is simpel: je mag niet aan jezelf kopen of verkopen, en dus los je enkel het probleem van je concurrent op. Bovendien is het onmogelijk om een MV te beginnen. Raak maar eens aan een computer in een land zonder chips.

De consuls zitten met de handen in het haar. Men geeft maximale subsidies voor winkels, maar meer kan men niet doen. En op Federaal vlak gebeurt er niks. Het lijkt wel alsof men Virtua dood wil laten bloeden, zoals al eerder gebeurd is met een aantal steden. Wordt Virtua straks het land dat als eerste opgegeven wordt, of kan het alsnog als een feniks herrijzen uit haar as?