De Cyberische consensusdemocratie

Terwijl de voormalige keizer zijn biezen pakt, kent Cyberiƫ weer een zekere vorm van democratie. De derde Cyberische republiek is een feit, en de eerste verkiezingen zijn op komst. Maar deze democratie is volgens een consensus verlopen, waarbij de oude garde (lees als elite) onderling een akkoord tekende achter gesloten deuren.

De Vanille Conferentie werd geopend door zijn (op het moment van schrijven) majesteit Tresias Aegirsson, waarbij hij zich omringde met de voornaamste Cyberische kringen. Oude rotten als Ralgon bespraken met onder andere de Alvarez-familie over hoe de nieuwe democratie er zou uit zien. De Federale overheid stuurde zijn vertegenwoordiger en steunde de hervormingen. Na enige discussie werd een ‘package deal’ samengesteld, en eensgezind een pact gesloten. Typische kenmerken van een consensusdemocratie, waarbij rond de officiĆ«le en open instanties heen wordt gewerkt.

De Cyberische republiek, zo jong als ze is, heeft nood aan een openlijke aanpak. Discussies dienen openlijk gevoerd te worden door onze leiders en niet achter gesloten deuren. Onze democratie is terug, maar zal nog hervormingen moeten krijgen om het zijn ultieme vorm te geven als moderne republiek.