Voorafje

De democratie is weer terug in Cyberië!

Kort maar krachtig, maar daar ben ik erg gelukkig mee. Lange tijd dacht ik dat het er nooit meer van zou komen, dus ik was verheugd toen het nieuwe Cyberische wetboek -wat verdacht veel lijkt op het oude wetboek- unaniem werd aangenomen. Vanuit de High Council bleek een negatief advies gegeven aan Federal Government omtrent de invoering van het nieuwe wetboek, vanwege zowel problemen met de rechten van degenen die voor het nieuwe wetboek hadden gestemd, alsmede problemen omtrent de inhoud van sommige van de bepalingen in de wet, maar uiteindelijk werd het nieuwe wetboek in ieder geval als beter dan het oude wetboek bestempeld: en daar kan ik het meer dan mee eens zijn.

Nieuwe wetboeken zitten per definitie vol met fouten, en dat geldt niet alleen voor de Federatie, maar wereldwijd. Het is nu de schone taak aan de drie gouverneurs om deze aan te kaarten en te verbeteren, en om weer een toeziend oog te houden op de uitvoerende macht, die deze keer zeer geconcentreerd ligt bij de President en de Vicepresident. Complimenten over de manier waarop zowel de directe stemmen op een persoon als de stemmen op een partij zijn gecombineerd overigens!

Het nieuwe stelsel is over het algemeen genomen wat minder arbeidsintensief dan het oude systeem: een wens die door velen als piketpaal werd geuit. Opvallend is dan ook dat het juridisch systeem niet werkt zonder ten minste vier rechters in dienst te hebben, die dan ook nog eens voor drie perioden hun ambt uit moeten oefenen, én geen zitting in het Cyberisch nationaal bestuur mogen hebben. Of was het uitkleden van de politiek bedoeld om meer mensen aan de rechtspraak te kunnen binden?