Debat Onderwijs

Het TMC DEBAT! kon live gevolgd worden in de nationale schouwburg, de polyvalente ruimte geschonken door TMC aan de Cyberische natie. Alle partijen waren aanwezig en er werd beschaafd gedebatteerd. In dit artikel kunt u het debat onderwijs nog eens nalezen.

Wat te doen met het onderwijstoerisme? Velen niet-Cyberiërs behaalden hun diploma hier. Vormt dit een probleem?

Downgrade:

Nee, dat is mooi een extraatje voor ons. Het enige probleem in het onderwijs vormt momenteel nog dat er maar één examinator was, die tevens President is. Dat gaat in tegen het principe van de scheiding der machten, maar onze partij streeft er naar dat er meer examinatoren komen zodat dit probleem is weg gewerkt.

Nationale Liberale Partij:

Onderwijs is al jaren een probleemkindje. Op het moment dat diploma’s gingen verlopen, ging het voor veel inwoners te veel moeite kosten om ze te verlengen, zeker omdat het rücksichtslos verlengen ervan ertoe leidde dat Cyberië niet langer diploma’s uit mocht delen. De vraag is hoe Federal Government hier in de toekomst mee om zal gaan. Voor nieuwe inwoners is het diploma zeker van toegevoegde waarde. Het zorgt voor wat basiskennis voordat ze als officer boetes uit gaan lopen delen, en het is een keurmerk voor goede advocaten zodat nieuwe inwoners in geval van het inhuren ervan weten dat ze iemand hebben die in ieder geval wat verstand van zaken heeft. Voor de inwoners die een beroep al jaren uitvoeren is het diploma minder relevant. Dat dat constant verlengd moet worden is voor een administratieve zaak, en voegt eigenlijk weinig toe. De 5 perioden dat een diploma geldig is, is dan ook wel erg kort. In de basis is het dus goed dat er onderwijs bestaat, en het is tevens een goed teken dat er inwoners hier een diploma komen halen: schijnbaar voorzien we daar in een behoefte. Dat dat door de overheid wordt gedaan (de president nota bene!) en niet door een private aanbieder is jammer: er zou goed mee verdiend kunnen worden.

Aristocraeten:

Diploma’s zijn nutteloos. het liefste zag ik ze allemaal verdwijnen. Ze zijn namelijk overbodig. Of iemand moet met een geweldig idee komen om ze weer waarde te geven, maar zo’n idee heb ik niet.

Traag Beleid Partij:

Ik sluit me met Hubinho1 aan, de diploma’s hebben nog maar weinig waarde… En aangezien daar waarschijnlijk niets aan verandert sluit ik me met Tresias aan, zolang onze examinatoren de werkdruk aankomen heb ik niets tegen de “onderwijs-toeristen”.

Een alternatief dat al enkele handelsperiode rondgaat, is het invoeren van mentoren die instaan voor een persoonlijk leertraject binnen het spel. Het samenvoegen van de assistenten en het onderwijs. Zou dit geen optie zijn?

Downgrade:

Nee dat is geen optie. Assistenten en Onderwijs zijn totaal andere zaken. Onderwijs is een verdieping op bepaalde aspecten, assistentie gaat echt vooral om de basisprincipes van het spel. Ik denk dat het onderwijs privatiseren zou kunnen, maar zodra de markt is (nagenoeg) verzadigd is het nauwelijks meer interessant. Waarom zijn de scholen verdwenen? Spelers kregen minder tijd, dan wel minder inkomsten uit de geïnvesteerde tijd.

Nationale Liberale Partij:

Het concept van mentoren zou beter onderzocht moeten worden. We moeten op elke manier mogelijk privaat initiatieven steunen om het staatsonderwijs te vervangen. Maar enkel als dit een goed alternatief is, want staatsonderwijs is niet ideaal maar wel praktisch.