Hubinho1 zeurt

Al enkele handelsperiodes erger ik me groen en geel aan wat personen doen en zeggen. Ik vond het nu dan eens tijd om mijn mening te geven een aantal zaken die me de laatste tijd zijn opgevallen. Ik houd er namelijk van om mijn mening te geven of daar nu om wordt gevraagd of niet. Ik hoop dat de lezer dit interessant vindt, zo niet ben ik het in elk geval kwijt.

Als eerste wil ik de zaak Tranqer bespreken. In het artikel van The Minic van vorige week wordt Tranqer weggezet als een verschrikkelijke burgemeester en A. Banderas als het zielige slachtoffer. Zoals jullie vast wel weten kregen de zojuist genoemde ruzie met elkaar. Tranqer had namelijk een mooi plan uitgewerkt en alles goed voor elkaar. Uiteraard trok A. Banderas zich daar niets van aan, zo zijn we van hem wel gewend. Tranqer en met hem mede-eilandbewoners vonden het wel mooi geweest en besloten zichzelf van hem te verlossen. Dat is hun goed recht naar mijn mening. Dat er van andere mensen kritiek op komt kan ik me wel in vinden. Echter krijg ik het gevoel dat dit vaak niet op feiten wordt gebaseerd. De kritiek van bepaalde spelers kan ik helemaal niet hebben, zo vind ik The Minic erg hypocriet. Een aantal periodes terug was hij burgemeester van El Peso. In plaats van naar zijn burgers te luisteren plaatste hij de wegen in het begin van de periode ongunstig: een faillissement was het resultaat. Waar trek je de lijn, wanneer ben je slechte burgemeester? Als je één inwoner zijn zin niet geeft of toch bij acht? Ik vind het ook erg apart dat er een artikel is gewijd om het verhaal van A. Banderas te vertellen, maar waar is het artikel met de andere kant van het verhaal? Ik weet als geen ander hoe schijnheilig A. Banderas kan doen, hij wordt nu afgeschilderd als het zielige mannetje die altijd zijn best doet en nu wordt verdreven uit zijn land. Misschien is dat wel zo, maar zo zie ik het zeker niet.

Nog veel erger vind ik de kritiek van martijn5, die in de handelsperioden dat ik burger onder zijn burgemeesterschap was de raarste dingen deed. Ik noem maar even het weigeren van het bouwen van parkeerplekken, weigeren subsidie uit te delen omdat ik daar voordeel van zou hebben (Hubinho1 helpen kan immers echt niet). Iedereen zijn eigen beleid, ik zal er over zeuren, maar meer ook niet. Om dan vervolgens iemand weg te zetten als een idioot die het verknalt voor mensen maakt me woedend. Ik vind Tranqer namelijk een inwoner die bijna onmisbaar is voor de Federatie. Het enthousiasme dat hij altijd uitstraalt vind ik fantastisch, hij kan dat ook als geen ander overbrengen op andere personen. Deze periode manifesteert zich dat dan ook in een actief Ibisha, dat was de afgelopen perioden nog wel eens anders. Tot slot wil ik nog zeggen dat hij ook vaak wordt weggezet als die gast die enkel kan cheaten. Vind ik ook zeer storend, Tranqer cheat namelijk zelden bewust. Hij ziet mogelijkheden die anderen niet zien, de plannen die hij soms heeft, geniaal gewoon. Soms zijn die plannen en ideeën niet echt de bedoeling en wordt hij op zijn vingers getikt. Maar in plaats van hem een cheater noemen, noem ik het inventief en dat moet hij vooral zo houden. Voor mij is Tranqer dan ook de grootste speler die ik ooit aan het werk heb gezien en hoop dat ik nog vele malen mag mee maken. Mijn wens is dan ook dat iedereen hem de respect geeft die hij verdient.

Het tweede dat me de afgelopen handelsperioden zeer heeft gestoord is de discussie over het wetboek in Cyberië. Er was al tijden hetzelfde wetboek dat af en toe kleine wijzigingen onderging. Hier was een hoop kritiek op, er waren te veel mensen nodig om het systeem draaiende te houden en die mensen waren er simpelweg niet. Er moest een nieuw wetboek komen, echter was er niemand maar dan ook niemand die dit op zich wilde nemen. Er was maar één inwoner die er uiteindelijk aan begon en dat was The Minic. Hij had er hard aan gewerkt, toonde zijn creatie en toen werd het stil, erg stil. Niemand maar dan ook niemand zei er wat over. Het werd ter stemming gebracht en unaniem werd het aangenomen. Ik was in die tijd geen parlementslid, weet niet meer precies wat ik deed, maar ik heb in elk geval nooit op het wetboek gestemd. Het doornemende was ik me al in mijn handjes aan het wrijven. Ik zag namelijk een hoop mogelijkheden tot misbruik van de kleine foutjes die er in stonden. Tot mijn geluk werd ik de periode erop ook nog verkozen tot president, ideaal dus. Aangezien er geen meerderheid hoeft te zijn om een wet te wijzigen, maar enkel een stem meer voor dan tegen, zagen drie mensen hun kans. In het diepste geheim hadden A Lontra, Cesare en ikzelf overleg. Ik weet het nog goed, ik had tentamens dus in het begin deed ik nog weinig. Maar in een week of twee hadden we een compleet nieuw wetboek gemaakt. Het keizerrijk Cyberië. Het was het Digitaliaans wetboek, maar dan gedemocratiseerd. Stuk minder functies, ideaal want inwoners waren er nog altijd niet in grote getale. Via een ronduit smerige manier wist ik het er als president doorheen te sluizen. Twee inwoners waren daar niet bij mee, Sesam en The Minic. Laatstgenoemde had immers net een nieuw wetboek gemaakt. Beide besloten Cyberië te verlaten en besloten mij alle eer te geven voor het nieuwe wetboek. Hier doet The Minic zichzelf echt te kort, want zonder zijn zelf verzonnen wetten was het ons drieën nooit gelukt.

De domste kritiek op het wetboek vind ik, dat het ondemocratisch was. Dit was grote onzin, het heette wel een keizerrijk, maar dat was het zeker niet. De keizer werd gewoon gekozen, net als de twee geestelijken en de keizer benoemde de paus. Had keizer nu president geheten, de geestelijke gouverneurs en de paus Minister van financiën, was er niks aan de hand geweest denk ik. Goed, twee inwoners vertrokken en verder vond iedereen het wel prima. Het effect van het nieuwe wetboek was fantastisch. Voor het eerst in meer dan 20 handelsperiodes won Cyberië, en een tweede en derde keer volgden snel en vorige handelsperiode was er de vierde. Toeval?

Zou kunnen, maar bewijs dat maar. Politiek werd niet meer echt bedreven, dat geef ik toe, maar dat was al veel langer aan de gang. Ook deze periode gebeurt er niet heel veel. Eerste reactie is dan altijd met het vingertje naar Hubinho1 wijzen. Hij is toch immers gouverneur, ja dat klopt en ik kan ook meer doen. Echter ben ik het geef-Hubinho1-maar-kritiek-want-hij-doet-niks een beetje beu. Ik ben al meer dan 30 periodes bij bijna alles betrokken in de politiek en ik ben er zeker van dat zonder mij er een hoop dingen niet gebeurd waren. Ik krijg immers bijna altijd flink wat stemmen, er is denk ik niemand zo vaak president/keizer geworden als ik sinds ik speel. Toeval?

Nee dat denk ik niet. Heel veel lezers zullen nu wel denken, zo die is vol van zichzelf. Dat valt wel mee, maar het is wel mijn artikel, ga mezelf niet wegzetten als een sukkel. Conclusie van dit stukje is als volgt: ik heb het keizerrijk niet in mijn eentje ingevoerd, we waren met zijn drieën. Het Hubinho1 is alles schuld en doet op politiek gebied nooit wat vind ik persoon flauwekul. Ik heb mijn steentje echt wel bijgedragen en dat het me niks zou boeien is ook niet waar, want dan zou ik wel niks doen.

Ten derde en tenslotte ook het laatste van dit te lange artikel. Mijn frustratie omtrent een te leeg Zwollar. Al rondes lang is Zwollar redelijk inactief. Alles lijkt op het eerste oog altijd prima. Dat komt omdat A Lontra en ik er altijd zijn en we zijn best wel goed al zeg ik het zelf. Dan zijn er meestal nog een stuk of twee spelers die ook hun winkel op regelmatige basis. Niemand maakt zich ooit zorgen om dat stadje, maar ik wel. Deze periode hoor ik ook iedereen maar zeggen: Zwollar gaat lekker ze hebben maar liefs 120 actieve inwoners. Ja hoe dat cijfer daar komt ik heb geen idee. Deze periode zijn er inderdaad aardig wat winkels en producten te koop, maar niet in de verhouding van het aantal van 120. Ik schat een aantal van 10 leerlingen die het aardig doen. Kijk je echter verder dan je neus lang is, zie je dat als je alle leerlingen weg haalt er twee inwoners over zijn. Ik hoop dan ook dat mensen eens denken laat ik eens een handelsperiode in Zwollar vertoeven. Ik zou dat erg waarderen, zeker aangezien ik de komende maanden minder tijd heb in verband met mijn stage. Het zou me erg pijn doen als ik A Lontra bijna alles in zijn eentje moet laten doen.