[Opinie] De objectieve pers

De afgelopen handelsperiodes verscheen er meer dan één goedgevulde editie van The Miniconomist. Een positieve trend, over het algemeen…

Ik ben nooit bekend geweest als uitzonderlijke handelaar, mijn politieke verwezenlijkingen draaiden vooral om de ervaring van mijn inwoners te verbeteren en als rechter en advocaat was ik altijd een fanatieke aanhanger van duidelijke oplossingen naar de geest van de wet, meer dan naar de letter van de wet. Het enige waar ik aanspraak op durf maken is een degelijke reputatie op persvlak. Ik heb er mijn leergeld in de beginjaren voor betaald, bij DMC, de Federal Tribune, The Miniconomist en ik weet niet hoeveel andere kranten en magazines die in de Federatie zijn uitgegeven.

Maar wat ik nu zie vind ik niet kunnen. Dit, dames en heren, is een ernstige terugval. En voor één keer draait het niet om de spelling en grammatica in artikels, of het totale gebrek aan artikels. Het gaat om wat de zelfbenoemde journalisten insturen. The Miniconomist moet een objectief nieuwsmedium zijn, met nieuws, verslagen en inzichten.
Wat het niet mag zijn, in mijn ogen, is een vod dat een platform biedt aan elk gekwetst ego in de Federatie die met azijn wil staan sproeien omdat hij een tegenslag heeft gehad.

Is er ruimte voor opinie? Absoluut! Maar duidt het dan ook aan als dusdanig, en verkoop je eigen mening niet als waarheid. Hubinho1 deed dit vorige editie op opvallende wijze door zijn artikel zonder gêne “Hubinho1 zeurt” te noemen, en in zo goed als elke zin en paragraaf duidelijk aan te geven dat het om zijn mening ging. Wie een iets neutralere titel zoekt kan ik alvast dit advies geven: zet gewoon [Opinie] voor je oorspronkelijke titel, zoals ik bovenaan dit epistel en in een vorig opiniestuk al deed…

Ik weet dat dit een probleem is dat al sinds de geboorte van de Miniconomist sluimert, maar ik ben ervan overtuigd, dat als we iets professioneler gaan schrijven, de Federatie een betere plaats wordt. We kunnen niet alle subjectiviteit uit elk artikel filteren, en dat moet ook niet. Maar kunnen we de zuivere opiniestukken alsjeblieft aanduiden als zijnde een opinie? Als je je opinie als feit wil publiceren, zoek dan op zijn minst feiten en data om je opinie te staven.

Dat is alvast mijn opinie.