Resultaten handelsperiode 147

Het einde van de 147e handelsperiode kwam met een lijst nettowaardes van formaat. Een analyse.

De winnaar was, zoals al een tijdje vermoed werd, Tranqer, met een spectaculaire totale nettowaarde van net geen anderhalf miljoen I-Shell. De nummer 2, martijn5, volgde op een ruime afstand van net geen miljoen, dit hoewel hijzelf één van de weinige Masters of Industry is die de Federatie rijk is én hij zijn hoogste nettowaarde ooit liet neerzetten. Leonardo_Alvarez vervolledigt het podium en mag met 222.000 I-Shell de bronzen medaille naar huis nemen.

Andere bekenden in de lijst zijn Mukyrlax, die zijn gemiddelde nettowaarde van 136.000 I-Shell overtreft, allround enfant terrible Tresias Aegirsson, met zijn 16de plaats in de top 20, veteraan jorref, die op zoek mag naar zijn 10e top 10-plaats, de iconische Troel, met haar derde beste resultaat ooit, Frankeur, die zijn beste resultaat ooit neerzet met meer dan 140.000 I-Shell en ervaren Digitaliaans handelaar lw123, die Monapoli in de top 20 vertegenwoordigt met meer dan 120.000 I-Shell.

Er waren ook enkele revelaties te vinden bovenaan de resultatenlijst, niet in het minste Puddifoot. Dit collectief van Nederlandse leerlingen dat voor de eerste keer in de Federatie handelde wist meteen ook de hoogst scorende Digitaliaanse naam te zijn, met een twaalfde plaats ter waarde van meer dan 145.000 I-Shell. Daarnaast scoorde ook Plastic Fantastic spectaculair goed in de eerste eindnotatie, met een 19e plaats ter waarde van 108.000 I-Shell. Ook gasherbrum1, fisher en robmar wisten hun hoogste scores ooit op het bord te zetten, wat toch voor enkele nieuwe gezichten in de bovenste echelons zorgt.

Op het vlak van stedelijke prestaties zijn er duidelijke conclusies te trekken: Kronenburg was in handelsperiode 147 goed voor maar liefst de helft van de top 20-plaatsen, en ook binnen de top 10 haalden de Kronenburgers de helft van de prijzen binnen. martijn5, Tresias Aegirsson, jorref, dalor, gasherbrum1, Troel, Frankeur, fisher, Plastic dame en zwabber zorgden voor een totale dominantie in het voordeel van Kronenburg. Ook de andere Cyberische steden konden rekenen op topposities, met een 3de en 19de plaats voor Roebelarendsveen (resp. voor Leonardo_Alvarez en Plastic Fantastic) en Hubinho1 die de eer voor Zwollar recht hield met een 10ee plaats.

Het autoritaire Ibisha haalde dan wel op spectaculaire wijze de overwinning binnen met Tranqer, maar de enige andere inwoner die er iets aan over bleek te houden was robmar met een 17de plaats. De eerstvolgende Ibishaan vinden we op plaats 31 en in de top 50 zien we maar 6 inwoners van de stadstaat die in handelsperiode 147 bekend stond om de economische dominantie.

De Virtuaanse steden hadden duidelijk moeite om hetzelfde tempo als de andere landen aan te houden, alleen Mukyrlax wist de top 20 binnen te dringen en de 4ee plaats op naam van Nasdaqar te zetten. De eerstvolgende Virtuaan is burgemeester pinuscz op plaats 22, de eerste Centropolitaan is Demonic Hammy op de 27e plaats en om IBFiller, de eerste inwoner van Cashington, te vinden moeten we al naar beneden scrollen tot aan de 36e plaats. In de top 50 vinden we maar 12 Virtuanen terug, geen topresultaat voor een land dat, samen met Cyberië, op de eerste plaats staat qua oppervlakte.

In Digitalië heerste aan het einde van de 147e periode een gemoedelijke sfeer, zonder veel stress. El tomacho vatte het één minuut voor het einde als volgt samen: “Het was wel een leuke periode met ups en downs.” In de top 10 vinden we geen enkele Digitaliaan terug, maar op de 12e stek zien we, zoals eerder gesteld, een spectaculaire eindnotatie van het leerlingencollectief Puddifoot. In de eerste handelsperiode waarin Puddifoot actief was wisten ze meteen meer dan 145.000 I-Shell te verzamelen, waarmee ze zichzelf meteen advanced, de best scorende nieuwkomer én de best scorende Digitaliaan kunnen noemen. Oude bekende lw123 zet de eerste notatie voor Monapoli op het bord met een 15de plaats. Ook een ander Digitaliaans leerlingencollectief kwam dicht bij een top 20-plaats: Linda68 harkte 87.000 I-Shell bij elkaar, waarmee een 21e plaats werd veroverd. De afwezigheid van verschillende veteranen was er duidelijk voelbaar, en waar Jory en Rats! nog goed op weg waren om een degelijke eindnotatie neer te zetten een week voor het einde, hebben beide heren zich teveel laten gaan in criminele milieus om nog een impact te kunnen maken.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we de 19 faillissementen van de afgelopen handelsperiode. Twee koningen staan in het lijstje: Switzisch en zijn opvolger loco_tazz. Nog in Digitalië was jackosub1 de enige El Pesoaan die de afgelopen handelsperiode het loodje legde, na een schietpartij in het kader van de verkiezingen, en in Monapoli moest ook Ruben2008 na enkele berovingen en aanvallen worden afgevoerd.Vier Ibishanen werden failliet verklaard, en opvallend is dat zij ook in deze categorie de rijksten zijn. Er was al enige ophef in het International Court toen CIT een dag na zijn aanstelling als vertegenwoordiger voor de High Council in een rechtszaak failliet werd verklaard, en nu is ook duidelijk dat hij zelf dit faillissement heeft aangevraagd, aangezien hij nog een nettowaarde van meer dan 65.000 I-Shell heeft. Zelfs zonder verdere activiteit had hij dus nog een 29ee plaats kunnen hebben. A. Banderas, die door een discussie over de Ibishaanse houtvoorraad tot staatsvijand werd verklaard, is waarschijnlijk het meest controversiële faillissement van de afgelopen handelsperiode, voor meer uitleg over de pro- en contra-standpunten verwijs ik naar vorige edities van The Miniconomist .9 faillissementen staan op naam van Virtuanen, in combinatie met de gebrekkige eindresultaten kunnen we enkel concluderen dat Virtua duidelijk moet herbronnen om opnieuw mee te kunnen met de rest van de Federatie. MerchantnZ, Sesam, Nasdaqar-bv, tranq, tranq_virt, MoonPoker, viraxje, hubinho2 en pswd gingen allemaal onder 0. Ondanks het feit dat er geen gebrek was aan aanslagen op Cyberisch grondgebied gingen enkel opa brompot en shotsling de laan uit, waarbij de eerste zichzelf in de eerste week al failliet liet verklaren om enkele weken rust te hebben en de tweede toevallig te dicht bij een voor loco_tazz bestemde bom ging staan in het Donker Steegje in Monapoli.

Het was dus een veelbewogen handelsperiode, laat ons hopen dat ook handelsperiode 148 er een wordt met minstens even verrassende resultaten!