Ontslagbrief High Council

Aangezien de Hoge Raad niet langer een democratische organisatie is heb ik besloten de Raad te verlaten. Dit is mijn ontslagbrief. Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om formeel te protesteren tegen de manier waarop leden van de Hoge Raad behandeld en gerekruteerd worden. Onze stem wordt enkel door het Federale niveau gebruikt wanneer het in lijn ligt met eerdere Federale beslissingen. Op deze manier wordt de expertise van de Hoge Raad niet naar zijn volle potentieel naar waarde geschat.

De belangrijkste reden waarom ik opstap is mijn veto tegen één van de nieuw aangestelde leden. In het verleden heb ik in de Hoge Raad meermaals open en uitgebreid gemotiveerd mijn veto duidelijk gemaakt. In mijn opinie is het aanstellen van één van deze leden een grote vergissing. In het verleden werden de andere leden van de Hoge Raad om hun mening gevraagd, maar in deze materie heeft onze mening duidelijk geen enkele waarde voor Federal Government. U snapt dat ik met zoveel gebrek aan vertrouwen niet kan functioneren.

De waarheid is zelfs dat niemands mening werd gevraagd. De aanstelling gebeurde als donderslag bij heldere hemel. We hebben er nochtans recent over gedebatteerd maar het werd, zoals wel vaker met onze standpunten, straal genegeerd door Federal Government. Aangezien dit steeds vaker gebeurt zie ik niet in hoe ik zonder het respect voor m’n opgebouwde kennis nog verder kan functioneren in een orgaan dat niet au serieux genomen wordt als onafhankelijk orgaan. Ik begrijp dat de Hoge Raad opgericht is als adviesorgaan en geen werkelijke macht kan bekleden, maar als zelfs voor de eigen werking ons advies in de wind wordt geslagen dan is de maat voor mij vol.

Bij deze vervoeg ik dus de rangen van het alsmaar groeiende legioen van voormalige Hoge Raadsleden. Geruime tijd was ik het oudste lid van de Hoge Raad, en ik vrees dat ik moet erkennen dat de manier waarop de Hoge Raad de voorbije handelsperioden behandeld werd geleid heeft tot veel van de recente ontslagen en ontgoochelingen. Veel erg getalenteerde en ervaren leden hebben een stap opzij gezet, en ik vrees dat als de huidige manier van samenwerken tussen de Hoge Raad en Federal Government wordt aangehouden het nog moeilijk wordt om veel talent te behouden binnen de Raad. De Raad wordt aan een ijl tempo een schaduw van wat het ooit was, en dat zal zo blijven tot Federal Government  het ware potentieel van een adviesorgaan gebruiken voor wat het is: advies inwinnen voor zaken waar ze zelf nog geen advies voor hebben geformuleerd.

Tot dat moment is het maar een schaamlapje om democratie mee te veinzen. En daar kan ik geen deel in hebben.

Veel succes aan de nieuwe leden.

Hoogachtend,

Sesam