Het geheim van de nettowaarde

Ik maak het bijna dagelijks mee dat op de chat weer de meest gestelde vraag langskomt en dat is hoe je de nettowaarde berekend. Ook wordt de vraag hoe rijk ben jij vaak beantwoord met: ja op de balans 120.000 I-Shell.

Hier erger ik me mateloos aan, want zo lastig is het niet om een precieze berekening uit te voeren. Dit is namelijk de basis van Miniconomy. Het draait immers allemaal om een zo’n hoog mogelijke nettowaarde te halen. Ik vraag me dan ook oprecht af waarom bijna niemand het volledig begrijpt. Ik moet toegeven dat het door de torens wat moeilijker wordt, maar daar ga ik hier verder niet op in.

De eerste fout die wordt gemaakt is uitgaan van het balanstotaal en daar dan wat dingen van afhalen. Dit is mogelijk, maar is niet handig. Het is belangrijk om te weten uit welke aspecten de nettowaarde is opgebouwd. De nettowaarde bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Liquide middelen (Deposito’s + Betaalrekening + Kas + stadsaandelen)
  • Voorraden (Magazijn + Winkels)
  • Financiële Vaste Activa (Bedrijfsaandelen)
  • Materiële Vaste Activa (Schepen + Voertuigen + Ovens + Computers + Machines)
  • Kortlopende schulden (Leningen + Openstaande boetes)

De nettowaarde wordt als volgt berekend:

Liquide middelen
Voorraden
Financiële vaste activa
Materiële vaste activa (hierboven genoemde onderdelen) +/+
Kortlopende schulden -/-

Als de balans zonder fouten zou zitten ben je er dan, echter is er een technische fout met de waarde van het magazijn. Magazijn staat twee keer op de balans, één keer onder materiële vaste activa en één keer onder voorraden. De waarde van het fysieke magazijn (deze staat dus onder MVA) zit echter ook in het bedrag dat is opgenomen bij voorraden. Dat is niet juist en moet aan het einde daarom ook gecorrigeerd worden. Dit houd in dat als je klaar bent je het bedrag dat staat bij Magazijn (onder MVA) er aftrekt.

Je krijgt dus:

Liquide middelen
Voorraden
Financiële vaste activa
Materiële vaste activa (hierboven genoemde onderdelen) +/+
Leningen -/-
= Bedrag voor correcties
Magazijn (MVA) -/-
= Bedrag na correcties

Dan nog enkele andere opmerkingen. Het bedrag dat onder huizen staat op de balans heeft helemaal niks te maken met de waarde van hotels, daarnaast tellen kavels niet mee voor je nettowaarde, over beide zijn nog wel eens wat misvattingen. Over leningen bestaan ook nog wel eens misvattingen. Deze moeten worden verminderd op je nettowaarde. Dit heeft de volgende reden: als je 3000 I-Shell leent, ontvang je 3000 I-Shell op de rekening. Als je deze niet zou uitgeven moet je nettowaarde hetzelfde blijven, anders zou je gratis geld krijgen. De rente die je verschuldigd bent komt ook op de balansen en deze vermindert je nettowaarde ook. Indien je zou willen weten wat de waarde van je hotel is, kun je het volgende doen: vraag je nettowaarde op en bereken je nettowaarde aan de hand van de gegevens op je balans. Er ontstaat dan een verschil, het verschil tussen het opgevraagde vermogen en je zelf berekende vermogen is de waarde van je hotels.