Het Hol van de Rat

De politiek, economie en activiteit hebben in de Federatie één ding met elkaar gemeen. Een portie opinie uit het Hol van de Rat!

Al zolang ik in deze Federatie ronddwaal (een stuk of 120 handelsperioden) zijn er een paar thema’s die in elk gesprek wel boven komen drijven. De politiek, de economie en de activiteit. Doorgaans gaat het dan over het gebrek aan één of meerdere van die drie, afgewisseld met gesprekken waarom in het in dit of dat land beter of slechter gaat.

En op de één of andere manier slagen we er al dik tien jaar in om dat op dezelfde toon te doen alsof het om het weer gaat: we klagen steen en been over alles wat er mis mee is. Zijn de politici te actief, dan is het te warm, is er te weinig handel, dan is het te koud.
Steeds op die toon alsof het om een ongrijpbaar natuurfenomeen gaat, waar niets aan te doen valt.

Ik besefte bij het schrijven van een artikel over de eerste handelsperiode (een uitmuntend stukje schrijfwerk dat elders in deze krant te vinden is) dat dit niet van alle tijdens is. De eerste edities van wat toen nog DMC was (voor de eerste Engelstalige kolonisten zich hier vestigden) vertellen over grote en kleine gebeurtenissen, over oorzaak en gevolg, maar nooit over een situatie alsof die onwrikbaar in steen gebeiteld staat.

De beurzen werden minutieus gevolgd, de prijsniveaus van producten grondig uitgespit, ervaren handelaars gebruikten DMC als een advies-platform en politici hadden nog een agenda om te publiceren.
Een misdaadgolf leidde tot een verzekeringskantoor en de aanstelling van de eerste Officer, al te veel inmenging door de Overheid werd gecounterd met een oproep tot meer inspraak van de inwoners en misdaad was georganiseerd in bendes en families.

Vandaag is misdaad even vervelend als een stevige regenbui, klaagt iedereen nog steeds over inmenging van de Federals (al is die minder voelbaar dan ooit tevoren) en zijn criminelen geen outcasts meer maar een soort elitaire hobbyisten.

Ik word er nostalgisch van, van al dat gezeik. Ik wil weer in elke nieuwe club een cool idee tegenkomen, ik wil weer prijsanalyses in TMC zien en ik wil weer bosbranden die roet in het eten van de routine-handelaar strooien.

Misschien komen we dan weer tot inzicht dat we nog lang niet klaar zijn met de ontdekkingsreis en dat de Valuta nog lang niet al zijn geheimen heeft prijsgegeven.

Rats!