Uit de Oude Doos: Hoe het Allemaal Begon

Zo’n 14 jaar geleden rolde het eerste artikel van TMC (toen nog “De Miniconomist”) uit de drukpers, en het vertelde over een nieuwe wereld die werd opengesteld voor het grote publiek: Cyberië.

Naar aloude menselijke traditie vonden we in de eerste volwaardige editie, enkele dagen later, al sporen van gewelddadige kolonisten. De eerste inwoners die de ontdekking van het gebied rond de Valuta-rivier duur betaalden waren Remcorganic en markhenzen, naar verluid door de kogels van een zekere Xerix, die kort daarop zelf werd neergekogeld.

Een goede week na de start van de onofficiële allereerste handelsperiode moest de verbinding met Europa tijdelijk worden stilgelegd: de authoriteiten konden de toestroom aan nieuwe inwoners onmogelijk bijhouden. Toen de communicatielijnen weer werden opengegooid werd ook de start van de eerste officiële handelsperiode aangekondigd, die niet minder dan zes weken zou duren.
De eerste clubs kostten 500 I-Shell en werden volop gebruikt door de hordes toegestroomde handelaars en criminelen.Er werden complotten gesmeed, prijzen onderhandeld en handelswaar werd aan de lopende band versjacherd. Voor het eerst zagen we ook direct ingrijpen van de Cyberische Overheid (een voorloper van de huidige Federals en de enige overheidsinstantie uit die tijd): er werd voorrang gegeven aan stedenbouw en industrie, vanaf heden zou er voor farmers geen plaats meer zijn in het nieuwe utopia.

Nog geen dag na de start van Handelsperiode 1 lanceerde een ondernemende inwoner onder de noemer “Aegon” een ziektekostenverzekeringskantoor. Hij rekende duidelijk op de herinneringen van veel kolonisten aan die eerste week van geweld, en betaalde de Cyberische Overheid een som van 300 I-Shell (toen nog een aanzienlijk bedrag) om alle benodigde informatie te krijgen. Met een eigen club en marketingcampagne is dit de eerste vermelding van een bedrijf dat niet in producten handelt in de Federale geschiedenis.

Een gat in de markt, zo zou blijken: nog diezelfde week moest de Overheid de eerste Officer aanstellen om paal en perk te stellen aan bendeoorlogen die doorheen Cyberië woedden. Deze hield zich voornamelijk bezig met het onderzoeken van fraude- en afpersingsdossiers. Marcel, toenmalig Cosa Nostra-leider, werd per direct verbannen na een reeks aanvallen op rijke handelaars in Eurodam en El Peso en het doorzeven van R. Mendoza, leider van de rivaliserende El Peso Desperados, met niet minder dan 17 kogels.
Verschillende farmers werden uit hun bed gelicht en betaalden boetes die opliepen tot 7.000 I-Shell (een fortuin in die dagen) en Galahan, één van de grote namen in de farming-schandalen, mocht zijn boeltje ook pakken.

Diezelfde Officer, Richard, was ook zelf het centrum van een draaikolk van geweld: een Eurodamse bende viel deze uitermate actieve handelaar aan, loste 18 schoten en vernietigde verschillende kogelvrije vesten. Na onderzoek bleek het om een groep misnoegde farmers te gaan, waarvan er enkelen prompt verbannen werden. In een club met de toepasselijke naam “Politieke Partijen” kwamen ook de eerste politici samen en vormden ze de eerste verbonden. Deze reeds lang vergeten partijen waren de Cyberische Socialistische Partij (CSP), de Lijst Fortuyn, de Cyberische Volks Partij (CVP) en de Ondernemerspartij Cyberië (OPC).Ondanks de uiteenlopende strekkingen waren ze het over één ding eens: Cyberië moest en zou een democratie worden.

Een allesverwoestende brand haalde 10 ha bosgrond (ca. 30.000 bomen) uit circulatie en dreef de prijs van bomen op tot een ongeziene hoogte van 6 I-Shell per stuk. Zoveel jaren later is het moeilijk te bevatten dat een eenvoudige brand zoveel schade kon aanrichten, maar we mogen niet vergeten dat dit de vroegste kolonisatie van de Federatie betreft en dat er een compleet tekort aan infrastructuur was om dergelijke rampen op te vangen. De roep om meer inspraak van de bevolking wordt luider en luider.

Op 11 maart is het dan zover: de Cyberische Democratie wordt volgende handelsperiode een feit. 20 zetels zullen er te verdelen zijn in het parlement en de grootste partij mocht de Voorzitter leveren.Voor het eerst worden ook burgemeestersverkiezingen gehouden.Kandidaten moesten op zijn minst de status Captain of Industry hebben, maar aangezien er nog niemand met een dergelijke status was mochten ook mensen met Advanced en Beta Tester-statussen zich melden. Op het einde van zes weken handelen en misdaad, beursgesjoemel en (soms letterlijk) brandjes blussen was het dan toch afgelopen. Cyberië eindigde met een democratie en een door 3dots ontworpen vlag en Richard mocht zich met enige trots de eerste Captain of Industry noemen.

Bovenstaande informatie werd uit de eerste edities van De Miniconomist gedestilleerd door de Redactie.Wie vragen heeft kan zich richten tot Hoofdredacteur Rats! of onderstaand bronmateriaal raadplegen.

Pre-Historie: (http://newspaper.miniconomy.com/2002/01/)
Handelsperiode 001: (http://newspaper.miniconomy.com/2002/02/)