De grootste verrassing van mijn MC-jaar

21 augustus 2016 stond ik omstreeks 06:45 uur voor de verrassing van het jaar in Miniconomy. Virtua stond net als Zwollar en Monapoli op inactief, mijn twee MV’s konden er weinig aan verhelpen. Toen ik met een tas koffie en een ontbijtkoek mijn Belgische krant las (op een actuele TMC-editie was het wachten) kon ik mijn ogen niet geloven en vloog de koffie op men schoot van opwinding. Dit is wat ik zag:

Na tientallen (?) handelsperiodes waar het zo moeilijk gaat in de recruiting, plots een instroom van tientallen internationale spelers. Ik kon er niet bij van waar ze kwamen, maar schakelde meteen een versnelling hoger. Niemand aanwezig op de chat in Ibisha en Virtua, geen assistants die ze konden begeleiden en aansturen in een productkeuze. Dan maar zelf proberen te begeleiden waar het kan en redden wat er te redden valt. Om nadien de oorzaak van de instroom gaan blootleggen.

Wat was de oorzaak van de instroom?

Het was een zondag, een school kon het dus moeilijk zijn, al werd dat wel geopperd binnen de recruitmentkringen. Toeval leek ook onmogelijk, want zo’n instroom aan nieuwe handelaren is ongezien en van goudwaarde. De oorzaak moest echter gevonden worden, want het kan van goudwaarde betekenen voor het verdere bestaan van MC. Na de hele dag door dag onderzoek en de statistieken uit te pluizen door Federal Researcher bleek de instroom afkomstig van Reddit.

Hero764, een Ibishaanse pomp-motorboer suggereerde Miniconomy in een topic over ‘your favorite game’ het volgende:

It’s a very small-scale player-driven online economy simulation that runs in 3 week rounds. It’s a really cool game and you should all come check it out! We need new players.

Alle gekheid op een stokje. Een simpele post zonder reclame-intenties, maar een ongezien bereik van jewelste. Helaas is de toevloed alweer gaan liggen, maar moet Hero764 geprezen worden voor zijn sympathieke daad. De reactie van de Hero765 is terug te vinden op https://www.reddit.com/r/AskReddit/comments/4ypjl7/whats_your_favorite_free_pc_game/

Welke lessen kunnen hier uit getrokken worden?

Positieve zaken waardoor Miniconomy nog niet dood lijkt:

  • er is duidelijk een vraag naar simulaties als Miniconomy. In de reacties zie je ook enkele gelijkaardige games opduiken.
  • een instroom is wel degelijk mogelijk, geen te grote reclamepost maar een referentie peer to peer heeft een gigantische impact. Verdere toepassingen tot instroom zou onderzocht moeten worden.

Negatieve zaken waarvoor Miniconomy kritisch moet zijn:

  • het aantal ingestroomde spelers nog actief is laag (kampt MC al continu mee)
  • het aantal actieve spelers in Virtua staat op een laag pitje, het merendeel in Ibisha is maar van één tijdszone. De instroom kon niet tot onvoldoende begeleid worden, wat de kans op afhaken verhoogt. Als nieuwe speler in een spel terecht komen die niemand lijkt te spelen, heb je er weinig aan.
  • Sommige nieuwe spelers gaven kritiek op de interface en andere zaken. Deze kritiek zou opgenomen moeten worden en als feedback richting Wouter en Federal Government gaan. Zelf kende ik helaas te weinig van deze zaken om er dieper op in te gaan.

Eindconclusie: Miniconomy is nog niet dood maar, hoog tijd om kansen te grijpen en creëren voor het te laat is.