Geplande economie, realiteit of utopia?

Een geplande economie. Het roept algauw grijze ruwe beelden van een unie in de vorige eeuw. De unie van Sovjet-republieken. Toch is het concept van een sterke economische staatsapparatuur niet onbekend binnen onze federatie. Het systeem is namelijk vrij traditioneel binnen de Ibishiaanse kringen. Mee gebracht door de “almachtige” familie Alvarez, het bracht vele ronde overwinningen voor het land. Het concept was heel simpel, de gehele natie stond achter een verkozen handelaar en duwde hem/haar naar de top door samenwerking en zelfopoffering. In het einde was iedereen de winnaar aangezien het land gewonnen had. Men dacht collectief, niet individueel.

Een geplande economie roept totalitaire associaties op (net zoals het USSR associaties oproept), toch heeft het de tand des tijds meermaals overleeft in onze federaal wereldje. Conclusies die meerdere handelaars er uit getrokken hebben is dat een geplande economie uitermate goed is voor een kleine tot middelgrote economie. Dit aangezien de richtlijnen nageleefd dienen te worden, en dit kan enkel slagen als er controle is. Dit kan in drie vormen gebeuren:

Fysieke controle: Doormiddel van geweld en criminaliteit volgt de handelaar de opgelegde richtlijnen op. Mocht een handelaar producten verkopen waar hij volgens de staat geen recht op heeft, wordt hij “verwijderd” of “afgestraft’ doormiddel van schieten of stelen.

Sociale controle: Doormiddel van associatie volgt de handelaar de opgelegde richtlijnen op. Doordat een goed gekwikte handelaar deel van de gemeenschap wilt zijn, is uitsluiting uiterst pijnlijk. Ook wel bekend als sociale druk, of groepsdruk.

Wettelijke controle: Doormiddel van de wetten en de bijhorende instituten volgt de handelaar de opgelegde richtlijnen op. Doordat handelaren elke wetovertreding wensen te vermijden, leeft men het economisch beleid na.

Als we voortgaan met Ibisha en Alvarez als voorbeeld, kunnen we zeggen dat Alvarez altijd een sociale controle had op zijn leden om het opgestelde economisch plan na te volgen en uit te voeren. Doordat alle leden van de familie voornamelijk een doel hadden en bij de groep wouden horen. Ibisha zelf, al dan niet onder Alvarez invloed, gebruikt vooral de fysieke controle om zijn burgers in het gelid te houden van het opgestelde economisch beleid. Een utopisch federaal voorbeeld is een geplande economie in werking gesteld door wetten en de bijhorende instituten.

Zoals Ibisha meermaals heeft bewezen is een geplande economie met juiste condities zeer gezond en winstgevend. Doormiddel van de boven genoemde controles te combineren is men in staat om een (nationale) rondewinnaar af te leveren. En dit door de steun en planning van de lokale gemeenschap.