Het ideale plaatje

Ik heb illustere voorgangers gehad die dit nobele beroep hebben mogen uitoefenen. Allen schreven zij iedere editie dat zij de leiding hadden, een column. Soms groot, soms klein. Soms beduidend, soms onbeduidend. Er is echter maar één voorganger wiens columns de waarheid moeten worden.

m1n1conomy, een van de eerste inwoners van deze Federatie, zag de teloorgang van de Federatie met leden oog aan en ging brainstormen. Voornamelijk met zichzelf, maar wel met resultaat. Frontier: Miniconomy 2.0. De Federatie is uitgeput, grondstoffen zijn op, burgeroorlogen zijn uitgebroken, en wij? Wij zijn vertrokken, op weg naar nieuwe avonturen. Grenzen verleggen. Eén grote kaart waar nog alles mogelijk is.

Richt je een stad op samen met je vrienden of blijf je rond trekken tot het einde van de wereld? Ga je de samenwerking aan tussen verschillende steden of blijf je liever in een klein onafhankelijk dorp verzet bieden? Graaf jij jezelf een weg naar de zee? Vragen en avonturen te over.

De huidige Federatie is in de loop van haar bestaan vaak veranderd, maar de basis is hetzelfde gebleven. De basis werkt echter niet meer, zoals betoogd door Tranqer verder op in deze krant. Ik zou daar aan toe willen voegen wat er ontbreekt volgens mij:

  • Monetair en fiscaal beleid: Politiek is een leuke aanvulling op de handel. Maar is het dat wel? De politiek heeft nauwelijks invloed op de handel. Dat zou moeten veranderen. Een stelsel van leningen, financiële injecties en belastingopbrengsten om dat te financieren. Dat zou ideaal zijn.
  • Organisaties: Kranten, scholen en sociale activiteiten missen iets. Een eigen budget. Adverteren in deze krant kost geld. Maar waarom zou de eindredacteur dat zomaar mogen opstrijken? Hoort dat niet toe aan de krant? En het geld dat uitbetaald wordt aan de schrijvers, waar komt dat vandaan? The Miniconomist betaalt niks. Het heeft immers geen bankrekening.
  • Overdraagbare staatsgelden: Enigszins aansluitend op het eerste punt, maar waarom heeft de vorige handelsperiode geen invloed op de huidige handelsperiode wat betreft het geld? De computersystemen slaan geen back-ups op buiten de Federatie? Daar geloof ik niks van. Datacentra heb ik nog niet zien staan in Cyberië.

In combinatie met een algehele reset van landen, zou dit het ideale plaatje van onze Federatie zijn voor mij. Maar zoveel inwoners, zoveel ideale plaatjes. Daarom de oproep: Schrijf je ideale plaatje van de Federatie voor de volgende editie eens op.