Examens en Diploma’s

Zoals iedereen wel heeft gemerkt heeft het onderwijs een boost gehad. Alle diploma’s die in omloop waren zijn afgepakt en er is een federale universiteit gekomen. Hebben alle diploma’s en examens echter wel nut? Ik zal daar mijn mening over geven.

Het priesterdiploma:
Ik heb zelf het priesterexamen afgelegd. Een priester is in feite niks anders dan iemand die op een knopje klikt om 2 mensen te trouwen. Het examen vraagt om het houden van ceremonies voor trouwerijen en het oprichten van een geloof. Redelijk amusant als je het mij vraagt, is het echter nuttig? Het is maar hoe je het bekijkt, in de wet staat niks omschreven als het gaat om de priester, behalve dan het trouwen en scheiden van mensen. Miniconomy is alleen veel meer dan alleen de wet volgen, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Het oprichten van een eigen kerkgemeenschap en het houden van ceremonies om voor een zevende keer te trouwen. Het kan allemaal. Denk aan Joep Eerlijk die paar jaar terug de Elite oprichtte, dat was niks meer dan met woorden wat extra activiteit uitlokken. Dat kan nog steeds, het lijkt echter niet meer te gebeuren. Het afleggen van een priesterexamen zorgde er voor dat ik me toch meer bewust werd van de mogelijkheden. Nu is de vraag: is het een examen voor nodig? Nee dat is natuurlijk niet nodig. Ik zou dan ook het priesterexamen afschaffen en het priester examen cadeau doen voor 1 ronde bij het kopen van een huwelijksaanzoek. De andere aspecten van een priester kan ook zonder een diploma, richt een club op en doe eens lekker gek zou ik zeggen.

Het officerdiploma:
Het officerdiploma is in principe wel nuttig. Door het afleggen van het examen leer je alle regels waar een officer zich aan moet houden. Je leert wat een officer kan, mag en moet doen. Het behalen van het dipoma zorgt er echter niet voor dat je ook echt officer mag worden. In nationale wetgeving is een diploma soms verplicht voor het worden van officer. Echter in bijvoorbeeld Ibisha maken ze elke willekeurige inwoner officer. Wat is dan nog de toegevoegde waarde van het behalen van het diploma? Helemaal niks natuurlijk, waarom moeite doen om een examen van een uur te maken, als je collega het zelfde mag en kan en er niks voor hoefde te doen. Daarnaast vond ik het examen dat ik heb afgelegd beneden de maat. Zo werd er een vraag gesteld over de nationale officer. Deze is al rondes lang niet meer aanwezig na een wetswijziging. Ik schreef dit op en toen werd me verteld dat dit voor het historisch perspectief was. Dat is natuurlijk flauwekul, er is gewoon een examen van 30 rondes geleden afgenomen. Dat bleek ook uit het niet stellen van een vraag over de relatief nieuwe melding die een officer ontvangt als er een crime wordt uitgevoerd in zijn stad. Mijn advies is dan ook het verplicht stellen van het diploma in de IL als je de functie wilt uitvoeren. Dit zorgt er voor dat als een land zich goed wilt beschermen, er moeite voor gedaan moet worden. Wil men geen moeite doen? Dan ook geen officers. Tevens zorgt dit waarschijnlijk voor een boost voor het examen tot officer. Het is nadelig dat op dit moment elke 3 rondes opnieuw examen moet doen. Wellicht dat hier toch nog wat op verzonnen kan worden, door bijvoorbeeld de duur met 2 rondes te verlengen als je ten minste 2 rondes de functie hebt uitgevoerd.

Het lawyerdiploma:
Dit examen heb ik ook afgelegd, 2 maal zelfs. Dit is het examen waar de meeste tijd in gaat zitten. De tweede keer ben ik er zelfs bijna twee uur mee bezig geweest. Dat is als je het mij vraagt te lang. Een echte toets duur meestal ook een uur of twee. Wil je testen of iemand echt snapt wat de bedoeling is bij een pleidooi als advocaat of uitspraak als rechter, zul je toch een fors examen moeten geven. Het huidige probleem is doordat het een internationaal examen is, er 4 nationale wetboeken en 2 internationale wetboeken zijn die behandeld moeten of kunnen worden. Dit is te veel om allemaal te kunnen behandelen, voor je het weet ben je twee uur bezig. In tegenstelling tot de functie van officer, is er bij lawyer wel onderscheid gemaakt tussen het hebben van een diploma of het niet hebben van een diploma. Je kunt enkel advocaat in de IC spelen met een diploma en zonder diploma verdien je als rechter minder. Hier heb ik niks op tegen. Bij dit diploma hoeft niks te veranderen naar mijn mening, behalve de lengte van de examens aandachtig beoordelen.

Het teacherdiploma:
Bij dit diploma heb ik weer mijn vraagtekens. Ik heb dit examen zonet afgelegd en ik vraag me af of de examinatoren weten wat het doel is van het examen.Je moet namelijk uitleggen waar een examinator op moet letten, maar je moet ook vertellen hoe je een winkel moet maken.Om te bepalen wat in het examen moet komen, moet je eerste bepalen wat een teacher doet. In feite is een teacher gewoon een examinator. Hij stelt examens op en kijkt deze na. In principe zou hij ook cursussen kunnen schrijven, echter heb ik nog nooit meegemaakt dat dit gebeurd is. Hoe iemand stenen kan produceren al helemaal niet. Dit is veel meer iets voor een assistent of iemand die een tutorial maakt. Vreemd genoeg heb je daar geen diploma voor nodig.Ik zou me bij het examen dan ook voornamelijk focussen op de functie-eisen voor examinator en niet op het uitleggen van het bouwen van een winkel. Dit is de taak van een assistent en daar is geen examen voor. Dat moet er ook niet komen, want iedere speler is in principe een assistent. De spelers met een poppetje achter hun naam hebben bewezen de functie aan te kunnen, daar heb je geen diploma voor nodig.

Het bodyguarddiploma:
Dit examen heb ik nog niet gedaan. Sterker nog dit examen heeft nog niemand gedaan. Het is enkel toegankelijk voor Cyberische inwoners. Daar ga ik het als eerste over hebben. Waarom is dit? Ik heb werkelijk geen idee. Een bodyguard beschermt één persoon tegen aanslagen op zijn persoon. Dit gebeurt echt niet alleen in Cyberië. Sterker nog het risico in Digitalië of Ibisha is veel groter dat je wordt aangevallen en graag een bodyguard wilt hebben. De rede is natuurlijk dat in Virtua, Digitalië en Ibisha er kruitlicenties worden uitgedeeld en daar zit een gratis bodyguard manager bij. Nu zeg je dus doodleuk dat iemand in Cyberië de moeite moet doen om een examen af te leggen en alle andere inwoners kunnen gratis en voor niks zonder moeite hetzelfde. Dit is natuurlijk niet fair. Daarom vind ik dat iedereen die bodyguard wil worden, een examen moet maken. Ik zou ook niet weten waarom je dat niet zou moeten. Volgens mij zijn er niet veel mensen die al een bodyguard zijn geweest en dus ook niet weten hoe het precies werkt. Wat zou er moeten worden gevraagd in het examen? Ik zou het vooral praktisch houden. Hoe wordt je bodyguard, hoe bescherm je iemand, hoe krijg je betaald enz.

Overig
Verder wil ik nog even aan de kaak stellen: Op basis waarvan zijn de huidige examinatoren aangesteld? Zover ik weet hebben ze geen examen gedaan, maar zijn ze gewoon aangesteld en hebben ze gratis en voor niks de diploma’s ontvangen. Met alle respect voor de huidige examinatoren, maar ik vind niet dat ze per definitie over een grotere basiskennis of ervaring beschikken dan ikzelf. Ik kreeg echter niks gratis en moet gewoon voor elk diploma een examen afleggen. Er is zoals gebruikelijk ook niks gecommuniceerd vanuit het Federal-team. Dit vind ik zeer jammer, want nu heeft toch een aantal spelers het gevoel dat hun onrecht is aangedaan. Verder vind ik het goed dat het onderwijs is aangepakt en hoop dat iedereen ook de moeite neemt om zich er in te verdiepen. Met de nieuwe salarissen is het ook weer aantrekkelijker geworden