Ibisha, te makkelijk of gewoon goed?

Ibisha is de laatste 5 rondes onverslaanbaar. Niet alleen de winnaar komt uit ibisha, maar ook de eerste achtervolgers zijn Ibishanen. De laatste 5 rondes nam Ibisha 3 maal de gehele top 3 in beslag, 1 maal de gehele top 5 en 1 maar de plekken 1,2 en 4.Deze overmacht is voor de inwoners van andere landen demotiverend. Waarom nog je uiterste best doen als je vervolgens toch 6e achter Ibisha wordt?

Ik heb de volgende verklaringen voor de grote overmacht van Ibisha:
De grondstoffen.
Het zal geen verrassing zijn, maar de grote hoeveelheden grondstoffen per kavel hebben bijgedragen aan de overheersing van Ibisha. Waar elk land het met 200 olie per kavel moest doen, had Ibisha er 290 per kavel. De toeristen prijzen waren er niet anders dan in de andere landen, dat betekent dus grote marges voor iedereen. De Federals lijken deze ongelijkheid deze en vorige ronde aangepakt te hebben. Ik weet de precieze hoeveelheden niet, maar ze lijken naar beneden bijgesteld.

Maar één stad en geen drie.
In Cyberië moet je in het begin van de ronde in drie steden een winkel openen. Om die winkels te vullen heb je taxi’s nodig. De FEG taxi is erg duur en levert problemen op. Ibisha heeft deze problemen niet. Die hoeven maar één winkel te hebben en kunnen daarna doorgaan met het bouwen van wolkenkrabbers. Daarnaast zou je denken dat in die drie steden meer actieve inwoners wonen dan in de één van Ibisha. Dit is echter niet het geval. Het aantal inwoners van de drie steden in Cyberië is ongeveer het zelfde aantal als de één in Ibisha. Om maar te zwijgen over het aantal inwoners in Virtua en Digitalië. Het nadeel voor Ibisha is natuurlijk dat er minder grondstoffen zijn, dan in andere landen. Federals hebben dat probleem voor een groot deel al opgelost door ze meer kavels te geven en sinds vorige ronde alle opbrengsten grofweg te verdubbelen. De kans dat Ibisha veel moet importeren uit andere landen (waar die landen beter van worden) wordt daarmee ook een stuk kleiner.

Handelsskills
Naast deze geografische en demografische voordelen moet er gezegd worden dat ze in Ibisha meer dan goed kunnen handelen. Ze bouwen grote winkels, maken MV’s om tekorten op te vangen en elke I-Shell die niet gebruikt wordt, wordt uitgegeven aan wolkenkrabbers. Dit zorgt voor een grote extra handelsstroom. Andere landen geven niet zo veel uit aan wolkenkrabbers, dat betekent minder handel en minder winst op wolkenkrabbers. Het verschil in rijkdom neemt daardoor fors toe.

Onaantastbaar met crimes
Ibishanen vinden zichzelf best wel stoer, zeker als één bepaalde speler jarig is geweest en van zijn moeder 150 bails heeft gekregen. Schiet iedereen in Digitalië overhoop en trekt zich terug in zijn bunker met 5% boetes. Naast deze hoge boetes zijn er permanent vier officers te vinden, van wie zeker drie geen diploma hebben. Op een klein gebiedje als Ibisha is vier officers ontzettend veel en worden criminele activiteiten erg lastig.Andere landen hebben moeite om zoveel officers te vinden, want er moeten ook senators, council member en gouverneurs worden aangesteld. Terwijl in Ibisha is één president en een burgemeester, welke vaak ook nog dezelfde persoon is. Dat zorgt er voor dat er een hoop spelers geen functie hebben en officer gemaakt kunnen worden en toch nog een politieke functie kunnen hebben. Vaak zijn dit zeer actieve handelaren. Criminelen staan zijn machteloos om deze handelaren/officers aan te pakken. Conclusie is dat Ibisha een onneembare vesting is door de vele officers in een klein gebiedje.

Kavelstaat
Door incompetent optreden van federals maakte de kavelstaat zelden tot nooit wat uit. Ibishanen wilde maar al te graag btw terug hebben en exporteerde massaal computers. Parken bouwen, daar waren ze te beroerd voor. Vervolgens maar klagen en huilen dat de kavelstaat omlaag knalde. Federals hebben het volslagen belachelijke beleid dat de kavelstaat niet lager mag zijn dan 80. Echter volgt er pas een boete vanaf een staat lager dan 60. Logica is hier heel ver te zoeken, maar kaart je dit aan bij Federals dan krijg je te horen: “ow ja dat is misschien een beetje raar, we zullen er naar kijken.” Iedereen weet dan dat er niks gaat veranderen. Soms werd het probleem opgelost met diamanten, daar wordt dan leuk winstje mee gemaakt. In Cyberië zijn geen diamanten en dus ook geen leuk winstje. Soms werd er niks opgelost en was de kavelstaat 32 of iets dat daar op lijkt. Federals vergaten dan gewoon een boete op te leggen of ze maakte er een milde boete van. Een kavelstaat van 58 was 2% boete, een staat van 32 was dan plots 5% boete en geen 28%. Hier werd Ibisha dus altijd mooi geholpen.

Mijn conclusie luidt dan als volgt: Ibisha heeft een hoop voordelen ten opzichte van andere landen. Dat gecombineerd met uitstekend handelen, maakt dat ze eenvoudig elke ronde zullen winnen als ze daar zin in hebben. Er is slechts één man in staat ze eigenhandig op te rollen en dat is Tranqer, maar die is al een tijdje met vakantie.

Willen federals het weer iets spannend maken, zullen ze de andere landen kunstmatig moeten helpen. Zoals ze ooit bij Ibisha deden met toeristen die skillloze producten kochten en een hogere kavelopbrengst