Hoe de ronde te winnen: maak energie zelf

De beste manier om de ronde te winnen lijkt al duidelijk te zijn: maak je energie zelf. Maar hoe werkt dat nu precies?

Aan de basis van alle producten staat energie. Energie wordt gemaakt uit olie of hout. Je hebt er een oven voor nodig. Op het moment dat je je skills inzet op hout en op energie, kun je heel goedkoop zelf allerlei producten maken.

In onderstaand voorbeeld is geen rekening gehouden met kavelbelasting en de grootte van een magazijn. We gaan uit van de beginsituatie. Hoe verder je komt, hoe goedkoper uiteindelijk alles wordt. De genoemde getallen per product zijn niet de volledig juiste getallen, waardoor de kosten in realiteit nog goedkoper zijn dan hier geschetst wordt.

Met de volledige skills op hout, betaal je 200 ish voor een kaveltje, waar zo’n 40 bomen op staan. Met een zaag van zo’n 20 ish heb je dus in één keer 40 bomen in je magazijn. Per boom kost je dat nog geen 6 ish.
Om van bomen hout te maken, heb je machines en zagen nodig. Met een machine (315 ish als je hem koopt) kun je ruim 4.000 hout zagen. Met een zaag (20 ish) ruim 50 planken. Om 40 bomen van een kavel te halen en vervolgens tot planken te zagen, ben je dus iets meer dan 2.100 ish kwijt. Kostprijs per plankje hout: zo’n 55 cent.
Wat we vergeten in dit overzicht: de energie die je nodig hebt om die planken te zagen. Met volledige skills op hout is dat 5 kWh per boom. Totaal voor deze 4.000 planken dus 200 kWh. In het begin start je met 250 kWh gratis, vandaar dat we het even niet genoemd hebben.

Met hout voor 55 cent kunnen we vervolgens zelf energie gaan maken.

We kopen een oven (300 ish) en verbruiken die om 3.000 planken om te zetten in energie. Daar krijgen we 6.000 energie van (elke plank levert 2 energie op). Om een heel lange berekening kort te maken: 6.000 energie kost op deze manier slechts 1.950 ish. Tel daar de kosten van het maken van energie bij op (met volledige skills 20 cent per energie) en je komt uit op 52,5 cent per 1 kWh energie.

Nu wordt het spannend. Daarom hoor je de rest in de volgende editie van The Minicomist!