Handelaren van Guilderland, verenig u!

Kuifje en Haddock zouden het avontuur weliswaar aan gaan. Beschietingen, explosies en diefstal. Duizend bommen en granaten. De burger en handelaar wordt in deze tijden blootgesteld aan enkele extreme gevaren waarvan deze zelf zich enkel in beperkte mate zich kan van beschermen. Door zich als een bange muis te gaan gedragen kan het zich weerhouden van afschuwelijke kosten. U handelspositie is in gevaar.

De huidige politieke administratie kan enkel indirecte defensieve maatregelen nemen, zoals meer officieren inschakelen, en een diplomatisch dialoog aan te gaan met de verantwoordelijke gemeenschap. Toch zal de burger en handelaar meer baat hebben om als bange muis weg te kruipen dan van zich mee vast te manoeuvreren in het politieke en gerechtelijke moeras van de federatie.

De politieke administratie doet namelijk exact waarvoor het in de eerste instantie is opgericht: besturen met de machten dat het gekregen heeft van het Federale bestuur en regeren in naam van de populariteit va het volk. Noch zal het andere machten aan zich toe eigenen doordat het alziend federaal oog altijd in de rug kijkt, noch zal het extreme maatregelen treffen als slaaf van de publieke opinie. De politieke administratie is een stabiele maar beperkte verzekering voor de burger en handelaar dat niet in alle zichtbare noden van de maatschappij kan voorzien door de opgenoemde context waarin het zich bevind. Daarom juist moeten de burger en handelaar zich niet meer richten tot de eigenaar van het huis, maar als muizen gezamenlijk zich verenigen in een niet-politieke, niet grondwettelijke, niet institutionele handelaars-confederatie dat de aanvallende kat de baas kan. Door zich intern te organiseren als een actief middenveld biedt men antwoord aan de huidige veiligheidssituatie en de allerlei politieke, economische en sociale vraagstukken waarover de maatschappij zich dient te buigen. In een federale context welliswaar.

Hoe verwezenlijken we een uitstekende groeiomgeving voor onze handelaren? Welk antwoord bieden we bij de recente opkomst van CapitaliÃ? Hoe organiseren we onze economie? Hoe behouden we onze grootmacht status? Welke positie willen we in de federatie? Men moet zich enkel richten tot de oude teksten van Cyberische beschaving om zich van antwoorden te voorzien. Guilderland is de opvolgerstaat van het oudste en meest democratische land in de geschiedenis van de federatie. Tijd om ons dan ook als grootmacht te gaan organiseren. Handelaren van Guilderland, verenig u! U heeft niks te verliezen buiten uw kosten!