Er schuilt een schrijver in iedereen!

Het schrijven van artikelen voor een krant in onze Federatie is een mooie bijverdienste voor de gemiddelde handelaar. Als je goede stukken schrijft of regelmatig wat inlevert, loopt de beloning al snel op naar een ruime duizend I-Shell. Sommige journalisten weten zelfs hogere beloningen te halen. Niet alleen I-Shells staan je te wachten als je schrijft, voor sommige schrijvers staan extra’s als PM-dagen of bails te wachten. Daarvoor moet je echter iedere week een stuk schrijven. Dat kan best lastig zijn. Waarover schrijf je nu weer? Zitten de lezers dáár wel op te wachten? Vragen die je vanzelf krijgt als je druk bezig bent.

Als eindredacteur van deze krant, vind ik dat iedere week een origineel stukje opinie moet schrijven. Dat is een stuk moeilijker dan alleen een feitenrelaas. Je mening moet je onderbouwen met argumenten welke nog enigszins hout moeten snijden. Deze week gooi ik het dan ook over een andere boeg. Even geen politiek gezever, maar een peptalk voor toekomstige schrijvers.

Handelaren als Plastic dame en Leonardo_Alvarez zouden bijvoorbeeld prima een artikel kunnen schrijven. Beide handelaren spraken onlangs over het schrijven van een artikel, de een vroeg het aan een andere handelaar om te doen en de ander heeft min-of-meer toegezegd het te zullen doen. Om ze een hart onder de riem te steken, wil ik ze een aantal tips meegeven:
– Schrijf over iets wat jij interessant vindt, de lezer gaat er vanzelf in mee in als je enthousiast kan vertellen over een onderwerp.
– Verzin er gerust wat bij, The Miniconomist is zeker geen krant voor alleen waargebeurde activiteiten in onze Federatie. Ook verzinsels als een sportwedstrijd, een cafégesprek of een concert is een interessant iets om over te schrijven (Zie bijvoorbeeld het artikel van Zoe gek wie sjek in de vorige editie hoe je een dergelijk verzinsel kunt koppelen aan iets wat echt gebeurd is).
– Je tekst hoeft niet perfect te zijn. We zijn hier niet bij het vak Nederlands of taalkunde of wat dan ook. Perfect Nederlands kunnen we toch niet allemaal, dus dat is niet nodig. Het gaat uiteindelijk om het vermaak of de informatie.
– Breng het niet als vaste rubriek. Een vaste rubriek is namelijk erg moeilijk om vol te houden en sterft meestal een langzame dood.

Uiteraard zijn bovenstaande tips niet exclusief. Iedereen mag ze dus gebruiken, wie weet gaan we weer een tijd tegemoet met kranten van meerdere pagina’s lang. Dat zou erg leuk zijn!