Evaluatie kabinet zofona II

Auteur: bonanza

Vreemd, vreemder, vreemdst. Voor het eerst sta ik een beetje sprakeloos om een kabinet te bespreken. Zofona (de koning met de échte kroon) nam het roer van The Socialist over tijdens de handelsperiode nadat hij zelf ontslag had genomen na het nipt winnen van een Motie van Wantrouwen (zie de vorige editie). De meesten dachten dat het niet erger kon, alleen The Socialist zelf waarschuwde voor nog meer onheil met zofona als president. Hij werd op hoongelach onthaald.

Al snel keerde de situatie om en lachte The Socialist zich een kriek terwijl de andere lachers eerder groen lachten. The Socialists voorspelling bleek waar, zofona was nog erger. In het Parlement kondigde hij aan om het wetboek eens eventjes ‘door te lezen’ en daar vond hij interessante lectuur die het onmiddellijke ontslag van de ministers en parlementsleden gebood. Zofona, niet de man om het wetboek niet te volgen, deed zijn plicht en bleef uiteindelijk alleen over met de Minister van Financiën the mega handelaar, die volgens de Federals noodzakelijk was voor de goede gang van zaken in Cyberië.
Hoewel verscheidene politici erop aandrongen om de aanvraag van de president niet in te willigen omdat de wet dubbelzinnig te interpreteren was, ging de politieke moord dus door.
De Federals besloten ook om de Cyberische Openbare Rechtbank verzelfstandigd door te laten gaan om zo al haar zaken te kunnen afhandelen. Op die manier werd een totale dictatuur vermeden.

Het angstzweet stroomde bij zo goed als alle politici met straaltjes naar beneden. Verschillende LS-leden gaven er de brui aan en verlieten hun partij. Gelukkig werd zofona na enkele dagen tot rede gebracht (of kwam hij zelf tot rede, dat is niet duidelijk) en besloot hij hetzelfde wetsartikel dat hij gebruikte om iedereen te ontslagen, ook te gebruiken om weer iedereen op zijn oude positie te brengen. Minister van Justitie Tresias Aegirsson kon echter niet terugkomen en het ministerie werd na dagenlang getalm overgenomen door Marcello Alvarez die besloot om alle richtlijnen te behouden. Ook zofona’s keuze voor The Socialist als Vice-President lokte heel wat verontwaardiging uit en moest uiteindelijk worden teruggedraaid omdat hij in twee rechtszaken werd veroordeeld wegens het overtreden van de wet (ontslag en 65 criminalpunten werden opgelegd).

De Federals hadden zofona de taak gegeven om het wetboekprobleem op te lossen. Hierbij riep hij de hulp in van de Parlementsleden die voorstellen moesten aandragen. Vooral Joep Eerlijk bleek hier heel actief mee bezig te zijn, terwijl een heel deel van de Parlementsleden als het ware weigerden om nog in het Parlement binnen te treden uit protest tegen de gang van zaken. Hoewel er dus zo goed als niets werd gezegd in het kroonjuweel van de Cyberische democratie was de afgelopen week vreemd genoeg misschien wel de meest productieve wanneer uitgedrukt in aantal wetsvoorstellen. Hopelijk zijn de meeste problemen verholpen en is een machtsgreep zoals zofona pleegde niet meer mogelijk.

Mooie liedjes duren doorgaans niet lang, zo ook voor zofona. Vice-President Vinny voerde een onzinnige Motie van Wantrouwen tegen de president in en deze keurde de MvW af. Volgens het wetboek was dit echter verboden en oud President The Socialist was voor hetzelfde vergrijp nog net veroordeeld tot ontslag uit functie en een tweedegraads criminalstraf (50 criminalpunten). De rechtbank kon dan ook niet anders dan President zofona dezelfde straf op te leggen. Hoewel hij op het tijdstip van schrijven nog niet ontslagen is, verwacht men het technische ontslag vandaag nog. Dat betekent dat voor de laatste uren van de handelsperiode Vice-President Vinny de fakkel nog over neemt. Hoewel dat een kleine ramp zou kunnen zijn is de verwachting dat hij in die paar uurtjes die hem nog resten niet veel kwaad kan en zal uitrichten.

Wat de ministers betreft, MvJ Marcello Alvarez heeft niets concreet gedaan buiten het herbevestigen van de eerdere richtlijnen. In de beperkte tijd dat hij minister was kon hij ook niet veel anders doen.
Minister van Onderwijs the mister hield zich rustig bezig in zijn ministerie en liet niet meer van zich horen in het Parlement.
Minister van Financiën the mega handelaar hield zich kalm na de hele controverse en ontslag van zijn persoon. Parlementslid lindapinda86 was tijdelijk afwezig wegens een medische ingreep in het buitenland en had dus niet de kans om een nieuwe MvW in te dienen.

Tja, punten geven is nooit gemakkelijk, zeker nu niet. Langs de ene kant heeft zofona op een onverantwoorde manier de macht gegrepen onder het mom van het wetboek. Langs de andere kant zijn er door zijn actie heel wat mazen in de wet opgelost die dezelfde problemen in de toekomst moeten vermijden. Ook de Federals spelen een erg dubieuze rol in het hele verhaal. Enerzijds gingen ze mee met het verhaal van zofona en willigden ze alle ontslagen in, anderzijds was er zonder hen nu een dictatuur gesticht.
Ik kan onmogelijk een voldoende geven voor deze regering. De manier die zofona heeft gekozen is niet de goede om de wet aan te passen, ook al is ze effectief. Moreel is ze niet te verantwoorden. Het eindresultaat is dan ook een 3/10.
Volgende handelsperiode meer succes?