Auteur: alecto
Ik schrijf dit artikel uit een redenatie en argumentatie waar ik niet aan uit kan. De Federals willen geen omzetstatistieken prijs geven omdat we op die manier de uitslag ‘zogezegd’ al zouden weten en het niet meer spannend is. Ik ben het hier om verschillende redenen niet mee eens.
Ten eerste beweren ze dat je de nettowaarde van een speler perfect kan berekenen. Waarmee ik het helemaal oneens ben. Waarom? Praktisch gezien, als iemand mijn omzetstatistieken ziet kan hij heel erg simpel berekenen hoeveel het kost om mijn product te produceren. Hoeveel winst ik daarop maak te berekenen en via de omzet zo om te rekenen hoeveel winst ik gemaakt heb. Alleen loop je hier al snel een groot aantal fouten op. Waarom? Ik verkoop plastiek en olie. Hoe weet iemand in godsnaam wat de verhouding is tussen mijn plastiek en olieverkoop? Dat weet niemand? Want ik kan bijvoorbeeld 300 plastiek en 300 olie in mijn winkel leggen. 10 x 300 olie verkopen per 300 plastiek. Niemand weet dus hoeveel ik verkocht heb van beiden en wat dus de verhoudingen zijn tussen deze twee producten. Tevens weet ook niemand of ik het wel verkocht heb tegen winkelprijzen en niet aan speciale klanten tegen veel goedkopere prijzen. Kortom, de verhouding tussen producten weet je niet, de winst ook niet, want die is veranderlijk naargelang het aantal klanten. Tevens hebben verkopen in Virtua en Cyberië een andere winstmarge. Kortom, bij de berekening van de winst uit de omzet bega je ongelooflijk veel fouten waardoor je enkele k’s (duizenden ISH’s, red.) verkeerd zit. Ik zou dit in theorie statistisch kunnen proberen tebenaderen, echter is mijn tijd hiervoor te beperkt…
Ten tweede zit in mijn omzet niets verpakt van aandelen. Wie weet er of ik aandelen koop of niet? En hoeveel ik er koop, en of ik er veel of weinig op verdiende en in investeerde? Dat is nog meer koffiedik kijken…
Ten derde de MV’s. Het argument van het controleren van de nettowaarde klopt, maar is al wat moeite. Tevens kan het bedrag van de MV ook hier geld bedragen dat komt van de main en op die manier dubbel geteld worden. Het argument dat FCS’ers dit kunnen zien klopt, maar dat kost veel werk en ook hier zitten weer fouten op. Omdat ook aandelen hierin verpakt zitten.
Conclusie: Al die onbekenden op verhoudingen tussen producten, winstmarges, verkopen, aandelen, MV’s maakt dat er statistisch gezien veel fouten worden gemaakt. Tevens is het berekenen ervan veel moeite aangezien je op zoveel dingen moet letten, in het oog houden, FCS’ers moet aanspreken,… Veel moeite, veel fouten. En ook al kan je ongeveer een goede schatting bekomen, als dan blijkt dat de verschillen slechts enkele duizenden bedragen, weet je al helemaal niet meer hoe het zit. Mijns inziens is het dus belachelijk daarvoor omzet statistieken weg te laten. En nog meer belachelijk dat men het daarom spannender vindt…