Geschiedenis herhaalt zich

Auteur: Alecto

De recentste vulkaanuitbarsting, inmiddels 1 jaar en 4 maand geleden, heeft diepe sporen nagelaten in Virtua. Gold Coast, de stad waar oude knarsende handelaren die zich elke dag in hun erbarmelijk maar gezellig winkeltje huishouden, om hun basiswelvaart te voorzien is nagenoeg verdwenen. De schokgolf zorgde voor een paniekreactie bij enkele oude rotten van Cashington, en ze hebben hun hele boeltje samengezocht, hun hutkoffers volgegooid met hun sjofele kostuums, hun leren zwarte beugel met enkele honderden blinkende I-shells en vertrokken met de horizon.

In de authentieke bruine dorpskroeg gaan er geruchten dat annoniem 2 en Y2k terecht zijn gekomen in El Peso. De barman, met een grijze krullende snor en rood aangeslagen wangen gaf mij een Digitaliaanse krant, The Crime Watch. Ik bestelde mij een bruin biertje en plaatste mij in een nieuwe stoffen zetel, in de buurt van een gele jukebox die zijn beste tijd achter de rug heeft.

Deze krant heeft een vaste rubriek met als titel R.I.P., in deze rubriek staan vele slachtoffers, en ook hun daders. De barman verwees me meteen naar de directe pagina, vanachter zijn toog. Meteen zag ik gruwelijke foto’s van overleden Digitalianen, de daders inclusief foto waren annoniem 2 en Y2K. De journalist van deze rubriek is ondertussen ook al ondergedoken wegens negatieve publiciteit van deze twee heren. Ik heb de journalist aan de telefoon gehad en de verklaring van hun wandaden is te wijten aan Gold Coast, ze hebben dit pijnlijk verlies omgezet naar gruwelijke agressie, met de bekende gevolgen.

Arjanisme en Podje zijn ook verdwenen uit Cashinton, elk met diverse reden. Met Arjanisme heb ik tot dusver nog geen contact gehad. Met Podje evenmin, maar met Veronica, de zus van Podje, wel. Veronica is sinds dit jaar wonende in Cashington en startte meteen een succesvolle ijzerfabriek op. Ik vroeg aan haar of zij niet meer wist van het plotse vertrek van Podje. Ik zag aan haar blinkende blauwe ogen dat ze meer wist. Ik vroeg of ik binnen mocht en uiteindelijk stemde ze toe. Ze zocht meteen een fris biertje en opende dit in 1 flitsende beweging. Ik nam een flinke slok bier en ze begon uitvoerig te vertellen over haar integratie in de gemeenschap. Na een paar minuten gezellig keuvelen, vroeg ik opnieuw wat er met Podje aan de hand is. Ze keek me recht in de ogen, en leek me te onderzoeken of ik te vertrouwen was. Ze nam een groot glas witte wijn, nam een klein slokje, en ze begon rustig en monotoon te vertellen.

Podje heeft alles bereikt, hij is meerdere keren de rijkste inwoner geweest, hij heeft Digitalië gediend als koning, is president geweest van zijn geliefde Cyberië. Zijn geliefde Cyberië… Hij heeft enkele jaren in Cashington gewoond, hij had veel vrienden, veel plezier en connecties, maar er ontbrak iets…

Ze nam nog een flinke slok wijn, en begon uitvoerig te vertellen, ze leek emotioneel te worden.
Cyberië, het land van de democratie, het land van de grote winkels, het land waar hij opgroeide. Hij heeft een project gestart, hij gaat een politieke partij oprichten, tegen Trade, Lijst Pro,… Hij wil terug Cyberië op de kaart zetten, samen met Arjanisme en enkele andere aanhangers.
Ik zag dat Veronica te emotioneel werd, en ik zette me recht, schoof mijn stoel onder de mooie houten antieke tafel en vertrok. Alles werd duidelijk, Podje wou terug president worden. Arjanisme als Minister van Financiën? De geschiedenis herhaalt zich…