Cyberische ondernemers weinig prijsbewust

Auteur: Redactie

De ruim 300 winkeleigenaren in Cyberi� kunnen zich weliswaar echte handelaars noemen, economen zijn het niet. Cameras en telefoons vliegen voor minder dan 125 I-Shell over de toonbank. Een kleine rekensom leert ons dat deze producten alleen al meer dan 150 I-Shell kosten om te maken. Wordt het niet tijd dat de prijzen gaan stijgen?

Uiteindelijk stem je je prijs toch af op de concurrent was de reactie van menig winkelier op de vraag of ze rekening hielden met de kostprijs van hun aangeboden product. Zelfs als de ondernemers rekening houden met de fabricageprijs (de prijs van de grondstoffen + productiekosten) kunnen zij nog een essentieel punt over het hoofd zien: de vervoerskosten. Deze bedragen, voor winkeliers zonder vrachtwagen, tot meer dan 100% van de fabricageprijs. De vervoerskosten voor vrachtwagenbezitters verhogen de fabricageprijs met gemiddeld 30%. Ongeacht de benzineprijs zal het vrachtwagenbezitters niet snel lukken een chip te produceren voor minder dan 30 ISH. Toch wordt dit halffabrikaat soms voor slechts 15 I-Shell aangetroffen.

De overheid raadt de winkeliers aan prijsbewust om te gaan met hun verkoopactiviteiten en goed gebruik te maken van berekeningen van ervaren personen, zoals de Prijswijzer in deze krant. De overheid heeft aangegeven de prijsvorming een duwtje in de rug te geven door te goedkope producten vanaf vrijdag op te kopen.

Leave a Reply