Minicursus Miniconomy (Deel 2)

Auteur: Richard

Ik speel Miniconomy sinds ronde 1 en heb ondertussen een hoop ervaring opgedaan over de marktwerking in het spel. Ik heb juist mijn eigen berekeningen af die de kostprijs voor een product bereken en ben er achtergekomen dat het stukje uit de krant van 7-2-2002 genaamd Cyberische ondernemers weinig prijsbewust toch wel klopt. Vandaar dat ik mijn ervaringen wil delen met de beginnende Cyberi�r. De minicursus is onderverdeeld in een aantal delen waarvan elke week een nieuwe gepubliceerd wordt in The Miniconomist. Let op: deze cursus is slechts een voorbeeld hoe Miniconomy te spelen is. Er zijn nog 100 andere manieren van spelen. Deze cursus geeft slechts een standaard speelwijze weer. Deze week…

Deel twee: investeren.

Nu we een winkel hebben is het tijd om onze voorraad op te bouwen. Een handige tip: Aan het begin van het spel heeft iedereen hout nodig om zijn winkel op te zetten en uit te breiden. We zoeken een zaag voor ongeveer 49 ISH en kopen 4 bomen a 5 ISH. We investeren nu 70 ISH en 25 Benzine. Uit een boom komen 10 planken. 20 planken nemen 1 squst in beslag. Een plank produceren kost 0.1 ISH. We verplaatsen de 40 planken van het magazijn naar de winkel. Vergeet niet voordat we verplaatsen de planken te beprijzen. Een prijs van 2,50 a 3,00 ISH is een redelijke verkoopprijs. Onze investering is nu: 20 ISH aan bomen (4×5) en 4 ISH productiekosten (40x 0.10 ISH). De benzine die we kwijt zijn aan deze aankoop is in totaal 4×5 liter(naar magazijn) en 2×5 liter (naar winkel), in totaal dus 30 liter. Als we de benzineprijs voor het gemak op 2 ISH per liter zetten (das nog redelijk goedkoop) dan zijn we voor 40 planken in de winkel kwijt: 24 ISH materiaal en productie, 30liter x2 ISH= 60 ISH aan benzine, in totaal 84 ISH aan productie en vervoer. Per plank maakt dat 84 gedeeld door 40 is 2.1 ISH per plank. Personen die dus hun planken voor 0,95 ISH verkopen maken dus grof verlies. Bijna iedereen vergeet zijn vervoerskosten door te berekenen aan zijn klanten. Maak je niet druk om je eigen hoge prijs. Je kunt beter in een dag 40 planken verkopen met een winst van 0,50 ISH per plank dan 1000 planken verkopen met een verlies van 1 ISH per plank. Spelers die onder de kostprijs verkopen maken winst totdat hun benzine op is. Laat deze spelers zichzelf maar kapot spelen en maak er handig gebruik van als je zelf een winkel moet opzetten.

We hebben onze winkel opgezet en hebben in de eerste dag 40 planken verkocht met een winst van 0,50 ISH per stuk. Totale winst is dan 20 ISH. We vergeten natuurlijk niet dat we ook nog afschrijvingskosten hebben zoals de zaag en natuurlijk onze winkel. Deze winkel is immers niet vanzelf verschenen. Met een looptijd van 6 weken (42 dagen) is dan de verwachtte winst: 840 ISH. Niet echt veel, maar een stabiele inkomstenstroom is het belangrijkste onderdeel van Miniconomy, maar ook het moeilijkste.

We hadden nog:
1 winkel (3 squst)
1 magazijn (5 squst)
22 grond
80 liter benzine (3×5 liter voor 60 hout en 1×5 liter voor 15 steen)
800 ISH (ongeveer).

We hebben verbruikt voor de voorraad:
70 ISH
30 liter benzine

Onze nieuwe balans ziet er als volgt uit:
1 winkel met 40 planken (1 squst vrij)
1 magazijn
22 grond
1 zaag
50 liter benzine
700 ISH (ongeveer)

Voor slechts 70 ISH en 30 Liter benzine hebben we een winstverwachting gecre�erd van 20 ISH per dag. Dat is geen slechte investering. Maar als we rijk willen worden dan zullen we een hoop meer moeten investeren. Je begrijpt dat we met die overige 700 ISH meer geld kunnen verdienen. Deze kun je verder investeren in voorraad en winkeluitbreiding of je kunt het geld steken in aandelen.

Volgende week: Deel 3 (Marketing).

Leave a Reply