Het politieke stelsel

Auteur: Redactie

In een uitgelekt rapport van hoge overheidsfunctionarissen staat exact uitgelegd hoe Cyberi� de komende tijd wordt omgedoopt tot een echte democratie, inclusief politieke partijen, verkiezingen en burgemeesters. Woedende woordvoerders riepen direct dat er nog niets definitief is en de plannen eerst nog getoetst moeten worden op haalbaarheid.

Binnen enkele weken worden er verkiezingen gehouden waarbij alle actieve inwoners hun stem kunnen uitbrengen op politieke partijen die zowel een wettelijke status als een ledenaantal van meer dan 5 personen hebben. Leden moeten dit verklaren tegenover de overheid. Aan de hand van de stemming krijgen partijen zetels in het Cyberische parlement. Er zijn in totaal 20 zetels te verdelen. De partijen stellen zelf hun lijst samen, voorkeursstemmen zijn waarschijnlijk wel mogelijk. De Voorzitter van het parlement komt uit de grootste partij.

Ieder parlementslid heeft in zijn ambtsperiode 2 maal het recht een Wetsvoorstel te doen. Als de meerderheid (11 of meer leden) van het parlement voor het plan stemt, wordt de overheid verplicht het Wetsvoorstel uit te voeren. De Voorzitter heeft het veto-recht en kan als enige parlementslid weggestuurd worden door de rest van het parlement, �f door de overheid. In het laatste geval ontstaat er een politieke crisis.

Het parlement zal een veredelde club worden, zonder toegang voor gewone burgers. Het kiezen van een burgemeester zal naast de parlementsverkiezingen gebeuren. Kandidaat-burgemeesters moeten lid zijn van een politieke partij, niet voorkomen op de Black List van de overheid en de status Captain of Industry hebben. Omdat er zeer weinig inwoners zijn met deze status, kan een inwoner met de status Advanced of Beta-Tester zich voor de komende twee periodes ook kandidaat stellen. De exacte datum van de verkiezingen is nog niet bekend.

Leave a Reply